Вучић: Отворен, искрен и не лак разговор с Гренелом

Tanjug
Вучић: Отворен, искрен и не лак разговор с Гренелом

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са специјалним изаслаником предсједника САД за Косово и Метохију Ричардом Гренелом имао веома добар, отворен и искрен разговор, који се, каже, прије свега тицао, унапређења животног стандарда људи и бољег економског и инфраструктурног повезивања у региону.

- У односима Београда и Приштине, међутим, нема лаких разговора и коју год тему да покренете увек долазите до политике", приметио је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Предсједник је захвалио Гренелу што је, каже, на рационалан начин, уз врло снажну агенду и жељу да напредујемо у односима, разумио које су потребе Србије и шта грађани желе да виде - да је наша земља поштована, а не понижавана као раније.

Вучић је пренео да је Гренелу изнио све проблеме које смо имали од увођења такси на робу из централне Србије, истичући да смо само у једној години 435 милиона евра, ондносно нешто више од милион евра на дневном нивоу.

Посебно су, каже, погођене прехрамбене компаније, а платили смо и цијену у укупној унутрашњој трговини у оквиру ЦЕФТЕ.

- То је нанело штету и људима у Приштини, колико и у Београду и свим местима широм Србије", рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан Гренелу што је, каже, добро разумио колико је важно да се у савременом свијету сви труде да направе договоре и тако превазилазе баријере.

Вучић је захвалио Гренелу на оргмном труду, ентузијазму и енергији и што је, додао је предсједник Србије, много времена издвојио за разговоре Београда са Приштином.

- Ми то изузетно поштујемо - нагласио је Вучић и истакао да је разговор био заиста искрен и отворен.

Вучић додаје да је изнео Гренелу све проблеме које имамо од увођења такси на робу из централне Србије, због чега смо губили 1,039 милиона евра на дневном нивоу.

Пре свега, наше прехрамбене компаније су готово у потпности изопштене са косвоског тржишта, Дијамант, Пионир, Свислајон, Викторије, Бамбија, Сунека, Марка и многих других, додао је Вучић.

Каже да се због тога и Железара Смедерево суцоцва са многим проблемима, као и друге компаније.

- Ми смо због тога платили цену и укупне унутрашње троговијне у оквиру ЦЕФТА, што је нанело штету и људима у Пристини колико и нама у Београду - рекао је Вучић.

Додаје да је зато захвалн Гренелу што је добро разуимео колико је важно да се увек трудимо да направимо договоре за превазилажење баријера.

Вучић подсећа да се и председник САД Трампт борио пуно да направи договор са Кином.

Предсендик Србије каже да је разговарао са Гренелом о инфраструктурном повезивању између Беогада и Приштине и да су документа потписана за изграђу аутопута до Приштине, те да тај пројекат треба убрзати и видети и са америчким комапнијама.

Додао је да је било реч и о успостављању железничке линије између Београда и Приштине и да је у том контексту указао Гренелу на значај укидања такси, пошто је бесмислено да постоји та линија а да у том саобраћају немамо робу и да грајданима неко контрлише шта имају у кесама.

- Разговарали смо и ономе што је Гренел поменуо у Приштини, што се тиче кампање, како ми то овде, неправилно кажемо одпризнавања или повлачења признања, и ја сам рекао да је за нас важно да смо ми нудили више пута Приштини договор у којем би се напрваила пауза о захтевима за пријем у борјне међунеородне организације за признање, као и за насе повлачење признања, али да то својевремено Приштина није желела да прихвати.-

Вучић је захвалио председнику Трампу на великој пажњи коју је посветио нама и позвао га да потпише још неки твит, те наглаисио да је важно што је Трамп одвојио пет минута у седам дана да разговара о Србји, што су ствари које ми морамо да поштујемо.

- Знам да то без неких других ствари неће лако ићи, али желим јавно да кажем да Трамп има отворен позив да посети Србију. Нигде у Европи га неће доцекати такво гостопримство као овде у Србији и то вам као одговоран човек гарантујем. Молим вас, да то пресете вашем председнику - пренио је Вучић Гренелу.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је да долазак специјалног изасланика америчког предсједника Ричарда Гренела за преговоре Београда и Приштине показује интерес предсједника Доналда Трампа и САД за западни Балкан.

Годфри је јуче нагласио је да је посјета планирана дуже вријеме и да није дио предизборне кампање, пренио је РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана