Вучић: Одлучићу да ли ћу у Загреб

Танјуг
Вучић: Одлучићу да ли ћу у Загреб

Женева - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Женеви да ће тек да одлучи да ли ће ићи у Загреб на састанак Европске народне партије.

Одлуку ће, каже, донијети у складу са интересима Србије и странке коју води, али и билатералних односа са Хрватском.

“СНС, чији сам и даље председник, је члан ЕПП. Имамо највиши могући статус који једна странка из земље нечланице ЕУ може да има. Добио сам позив од председавајућег ЕПП и домаћина. Али, одлуку ћу донети у складу са интересима и Србије и старнке коју водим, али разуме се и билатералних односа са ХР”, објаснио је он на конференцији за штампу после „Стратешког дијалога Западног Балкана” у организацији Светског економског форума.

Вучић је, одговарајући на питање хрватског новинара, подвукао значај билатералних односа са Хрватском и изразио жаљење што сваки пут када треба да се разговара о нечему, један део хрватског друштва, али и један део из српског, увек прави велику буку и проблеме.

Пред долазак на конференцију за штампу, како је пренео, српски новинари су га питали слично питање.

„Рекли су 'како их није срамота да вас питају за спомен плочу', за коју сам сазнао о Андреја Пленковића, када имају улице Миле Будака који је тражио да једна трећина Срба буде побијено, друга покатоличена и трећа протерана, као и када подижу споменик осуђеном терористи Баришићу'. Одговорио сам да пре свега хоћу да говорим о будућност”, казао је он.

Нагласио је да ће да се упозна са свим предметима и подвукао да не види проблеме у будућим стратешким односима између Србије и Хрватске.

Нико то сигурно не жели да пренесе, јер никоме не одговара да каже добру ријеч о нашим односима. Не видим шта у стратешком и стратегијском смислу може да стоји на путу добрим односима, без обзира на дневнополитичке сукобе и свађе”, истакао је Вучић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да је Вучића, као лидер СНС, позвао на скуп ЕПП у Загреб, као и све остале лидере.

На њему је да одлучи хоће ли учествовати на скупу у Загребу”, додао је он.

Пленковић је, када је ријеч о дебати у медијима у Хрватској и Србији која је отворена, рекао да је чињеница да се одаје почаст војном команданту ЈНА, који је 1991. нападао Вуковар, а током тих напада убијено је 2. 200 људи.

„Постављање плоче у Новом Саду је нешто што ће бити предмет формалног протеста, које ће Хрватска уручити Србији. То сам рекао председнику Вучићу”, рекао је он.

Пленковић је истакао да су питање помирења и нормализације односа од кључног значана за добро суседство у реиону, као и европску перспективу.

„Треба да будемо окренути ка будућности, али и решимо питања прошлости”, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана