Вучић: Од Стефана Немање Срби су државотворни народ

Танјуг
Вучић: Од Стефана Немање Срби су државотворни народ

БЕОГРАД - До Стефана Немање били смо племе, од Немање до данас смо државотворни народ, поручио је вечерас предсједник Александар Вучић и истакао да је споменик Стефану Немањи, споменик великом жупану, али и Србији.

Вучић је рекао да смо се у претходном периоду трудили да Србију подигнемо из пепела, да обновимо и изградимо пруге, путеве, болнице, школе, али и да покушамо да вратимо вјеру у себе, у могућности и снагу српске државе.

Савски трг, на којем се налази споменик, навео је, мјесто је које је изазивало стид, неуређено, прљаво, на срамоту не само града, већ и цијеле Србије, сада је потпуно другачији.

"Вечерас сам посебно срећан, јер овде, где стојимо, изнад, налази се и Храм посвећен Немањином трећем сину, великом Светом Сави. Како данас откривамо споменик, тако смо успели да за кратко време изградимо и осликамо мозаик у највећем православном храму. Тако ћемо обновити и Хиландар", рекао је Вучић.

Успјели смо оно најважније - економски земљу да опоравимо, национално да одбранимо, духовно да повратимо и уздигнемо.

"Имали су Срби Војислављевиће, Вукановиће, Властимировиће, жупане и краљеве, свеце, пре Немање. Да је Србији подарио само Светог Саву или само Стефана Првовенчаног, много би подарио, али подаривши обоијицу, подарио је Србији јаку и први пут централизовану државу, суверени простор између истока и запада", поручио је Вучић.

Истакао је да Немања у рукама држи мач и Хиладнарску повељу.

"До Немање смо били племе, од њега до данас државотворни народ. Зато држи мач, којим је правио и градио, затим чувао и штитио. До Немање смо били култура опонашања и превођења, од њега култура креације, хранитељства и писања, а то симболизује Хиландарска повеља", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана