Вучић: Извињење Земана ући ће у уџбенике

Тањуг
Вучић: Извињење Земана ући ће у уџбенике

ПРАГ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се данас у Прагу десило нешто што ће ући у уџбенике.

"За нас је данас Праг би веома важан у историјском смислу. Оно што се десило ућиће у уџбенике. Шта год било у будућности, шта год да се дешавало, биће јасно да је један председник који је учествовао у доношењу неке одлуке изговорио да се извињава због бомбардовања Србије, да је рекао да га је то мучило годинама", казао је Вучић за Пинк поводом извињења предсједника Чешке Милоша Земана у вези НАТО бомбардовања.

Он је казао да је Земану бескрајно захвалан на његовој храбрости, те додао да није знао за намјеру Земана да се извини.

"Једини је који је после много година, коме је мандат у току, рекао такву важну ствар", додао је Вучић.

Казао је да му је, послије ордена који је добио од предсједника Русије Владимира Путина, од РС и СПЦ, орден Бијелог лава који је добио у Прагу посебно драг, јер га је добио на данашњи дан.

Казао је да је за Србију веома важно што је са Земаном разговарао и о свим великим пројектима.

Подсјетио је да чешке компаније инвестирају у Србију, али прије свега да је трговинска размјена порасла у само пар година за 100 одсто, уз суфицит на српској страни.

"Веома је интересантно ко су највећи извозници у Чешку, а то су Хбис, односно Смедеревска Железара, Јазаки из Шапца, Меита из Обреновца, Джонсон Електрик. Све су то компаније које смо од темаља до крова изградили ми, довели те инвеститоре у Србију. Сада се види колики смо напредак направили. Само те компаније имају извоз у вредности од 635 милиона евра, а извог представља раст и снагу", подвукао је он.

Упитан за лапсус на конференцији за штампу, када је умјесто Праг рекао Хаг, казао је да се радило о лапсусу или подсвијести.

"Чини ми се да ми се такве ствари ретко дешавају. Милион пута сам говорио о Хагу, а не о Прагу. Ја такав лапсус не кријем, не трудим да се прикривам ситнице. Можда ми је одлутала пажња. Пре ће бити да је радила подсвест да сам чешће размишљао о Хагу него о Прагу, али је за нас данас Праг био важнији у историјском смислу", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана