Вучић: Били смо сведоци најбруталнијег политичког насиља

Танјуг
Вучић: Били смо сведоци најбруталнијег политичког насиља

БЕОГРАД - Синоћ смо у Београду били свједоци најбруталнијег политичког насиља у посљедњих неколико година, изјавио је предсједник Александар Вучић, поводом синоћњих демонстрација у Београду, и истакао да је, иако су неки покушали да протест правдају причом о вирусу корона, очигледно да је то био агресиван политички протест, притом непријављен, дакле противзаконит.

Вучић је поручио да је Србија у претходних осам година, за разлику од неких ранијих времена, у потпуности поштовала слободу окупљања, демонстрације, слободу другачијег израживања и мишљења, и никада ни на који начин није угрозила то право својим грађанима.

“Синоћ, иако су неки покушали да правдају причом о корона вирусу, били смо сведоци агресивног политичког протеста, не дуго по отпочињању протеста. Незаконитог, непријављеног полицији, у супротности са свим правним првним актима”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Додао је да су, иако нема сумње да су се на почетку окупили и људи који су мислили да су ту због короне и незадовољства због могућег пооштравања мјера, што му је разумљиво, лица десничарске оријентације, профашистичких организација, напали Скупштину Србије и ушли у њу.

То, подвукао је, представља извршење најмање два тешка кривична дјела.

“Више сати су брутално нападали припаднике полицијских снага, вређали их, каменовали, тукли... Полиција се понашала достојно, трпела невероватне притиске и одговорила тек када су лица заузела скупштински хол, оштетили врата и друге предмете”, рекао је Вучић.

Предсједник је поручио да је посао полиције у свакој земљи да заштити државне институције, објекте државне намјене, најважније државне објекте.

“Не постоји ниједна земља у свету где то можете да чините некажњено”, рекао је Вучић.

Вучић: У протестима било уплива и иностраних служби

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је јасно да је у демонстрацијама у Београду било уплива не само криминалног, већ и иностраног фактора.

„Тај политички скуп је био добро организован. Подбацио је део наших бездносних служби. Видели смо касније да је било уплива не само криминалног, већ и иностраног фактора, то јест страних служби”, објаснио је у обраћању грађанима.

Вучић је казао да су то унутрашњи задаци којима ће служба морати да се позабави на неупоредиво озбиљнији начин, него што су радили до јуче.

Истакао је да је полиција преузела ствар у своје руке, суочена с тим, и вратила контролу над објектом народне скупштине.

Пристојни и мирни људи су се, како је додао, сами склонили, јер им је било довољно када су видјели како су неки нападали полицајце и у томе нису жељели да учествују.

„Неколико стотина лица учествовало је у немирима. Пет полицијских аутомобила је запаљено, 43 полицајаца поврђено, а један има фрактуру лобање”, рекао је Вучић прикажући и фотографије убодних рана које су задобили чувари реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана