Вучевић: Инциденти на сјеверу КиМ порука Србима да нису пожељни

ГС
Foto: Анадолија

БEОГРАД - Низом инцидената на сјеверу Косова и Метохије опет се шаље порука Србима да они нису ту пожељни, поручио је министар одбране Србије Милош Вучевић у разговору за РТС.

Двије детонације чуле су се синоћ у сјеверном дијелу Косовске Митровице. Једна детонација била је у Бошњачкој махали, друга у Микронасељу. Oво је само још један у низу инцидената који су посљедњих дана забележени на Косову и Метохији.

Вучевић сматра да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти повлачи низ једностраних потеза који су усмјерени на дестабилизацију и непоштовање свих споразума који су постигнути.

-Ово траје у континуитету, пре свега изазвано једностраним потезима администрације у Приштини. Нажалост и синоћ је било активација неколико топовских удара у Бошњачкој махали и Микронасељу, најосетљивијем делу северне Косовске Митровице с обзиром на то да тамо има мешаног становништва и константно су присутне тензије - наводи Вучевић.

Додао је да је истрага у току и додаје да нема повријеђених, ни веће материјалне штете.

-Видећемо шта се све тачно десило. Оно са чим наше службе располажу, оно што је нама доступно кроз проток информација јесте да нема повређених и није начињена нека већа материјална штета. Али некоме је очигледно одговарало да опет дође до тензија и просто не дозвољава се ни за милиметар, ни за секунд да се тај ниво тензије, напетости, могућности даље ескалације, спусти на неки разумнији, нормалнији и рационалнији ниво и да се врати форма дијалога - каже Вучевић.

Тврди да је „циљ свих циљева Аљбина Куртија да уплаши и протера Србе са Косова и Метохије“.

- Курти низом инцидената на северу Косова и Метохије опет шаље поруку Србима: ви нисте овде пожељни и ми ћемо на силу провести изборе 18. децембра. Аљбин Курти и његова влада хоће да потпуно очисте косовскометохијски простор од Срба. Он жели да протера Србе са КиМ - указује он.

Каже да Срби на КиМ живе у страху и да су годинама изложени неком виду притиска.

-Морамо да разумемо да тај амбијент за њих траје 23 године, да су уз мање или веће прекиде, краће или дуже прекиде, константно изложени неким видовима притиска: ако није проблем лична карта, онда су проблем таблице, ако нису проблем таблице, онда је пореска контрола – напомиње министар.

У току је и један вид притиска на породицу Петровић у Великој Хочи, гдје се већ данима држи у блокади њихова кућа, због сумње да се наводно бави илегалном производњом вина и ракије.

-Ево сад видите ову срамоту у Великој Хочи, где им смета зато што неко производи ракију или вино, а није платио не знам акцизу или какву већ пореску обавезу па мора да се примени сила. Њима је опкољена кућа данима. Они не дају Србима тамо да дишу - истиче Вучевић.

Нагласио је да је Србија посвећена миру и очувању стабилности, да је дијалог пожељан, те да ће држава чинити све што може да све остане на политичком нивоу.

-Не играмо се ратних игара ни јуначења, али неће бити ни „Бљеска“, ни „Олује“, ни 17. март 2004. Године – подвукао је.

Током јучерашњег дана, два џипа Кфора ушла су у двориште дјечијег обданишта "Наша радост" у Лепосавићу.

-Ја можда могу и да разумем да је могуће да је заиста дошло до грешке око неког маневра, ајде да кажем, тактичког маневра Кфора. Ми верујемо да је Кфор свестан своје обавезе, он је гарант мира и безбедности и заштите свих грађана на КиМ - каже министар.

Додаје да постоји стална двосмјерна комуникација начелника Генералштаба Војске Србије и команданта Кфора.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана