ВСТС се није изјаснио о одговорности Тегелтије, затражено да размотри могућност подношења оставке

ГС
ВСТС се није изјаснио о одговорности Тегелтије, затражено да размотри могућност подношења оставке

САРАЈЕВО - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) на данашњој хитној сједници донио је три закључка, а чланови ВСТС-а нису се могли изјаснити о одговорности предсједника Савјета Милана Тегелтије и од њега је затражено да размотри могућност подношења оставке.

На хитној сједници ВСТС-а о објављеном аудиоснимку на којем наводно Тегелтија намјешта посао судије сестри бивше чланице ВСТС-а, након вишечасовне расправе, оптужби и тражења одговорности у виду подношења оставке Тегелтије, ВСТС је донио три закључка након што је сједница кратко била затворена за јавност.

У првом закључку наводи се да Тужилаштво БиХ треба преиспитати наводно незаконито снимање чланова ВСТС-а, а 13 чланова је гласало "за".

У другом закључку је наведено да се чланови ВСТС-а не могу изјаснити о одговорности Тегелтије на основу објављеног садржаја.

Трећи закључак наводи да је дошло до нарушавања партнерства с међународним институцијама због посљедњих дешавања у ВСТС-у и због тога је затражено од Тегелтије да размотри могућност оставке. Ту је седам чланова било за, а исто толико против. "За" је гласао и лично Тегелтија.

Тегелтија је током расраве поновио да је ријеч о незаконитим и неаутентичним радњама и да је спреман ићи на полиграф како би се доказала истинитост његових ријечи.

Чланови ВСТС-а који су били за његову  оставку поручили су како он треба отићи јер нарушава углед институције те су му замјерили јер их није обавијестио о наводном прислушкивању, док им је Тегелтија одговорио да од жртве траже да поднесе оставку.

Од 14 присутних чланова њих девет се изјаснило да је за оставку, троје је било против, један члан није био присутан, а Махмуд Шврака није желио да говори.

Члан ВСТС-а Горан Незировић рекао је да је сигуран да ниједан судија у Европи, а посебно предсједник једног регулаторног правосудног тијела, није толико био изложен критикама и нападима као Тегелтија, од којих су неке биле неосноване, а неке најобичније увреде.

- Жалим што ВСТС није правилно реаговало - рекао је Незировић током расправе на данашњој ванредној сједници ВСТС-а.

Када је ријеч о спорном аудио садржају, Незоровић каже да је велика вјероватноћа да је незаконит, што треба да истраже надлежни, али да је изашао у јавност и додатно нарушио углед институције.

Претходно је у расправи члан ВСТС-а Биљана Симеуновић рекла да би се Тегелтија требао изузети из расправе о спорном снимку и да би због моралних разлога морао одмах да поднесе оставку.

На то је реаговао Тегелтија рекавши да је Симеуновићева коментарисала пријаву коју је поднио Тужилаштву БиХ и износила своје ставове, чиме је са правног аспекта починила дисциплински прекршај.

Он је навео да није истина да ће, уколико дође до његове смјене, бити немира.

- То је лаж. Симеуновићева је коментарисала пријаву коју је поднио Тужилаштву БиХ и износила своје ставове, чиме је са правног аспекта починила дисциплински прекршај. Овдје сам извријеђан. Симеуновићева јесте из Републике Српске, али није делегирана у ВСТС-у ни испред које институције - рекао је Тегелтија.

Јадранка Станишић је поручила да треба испитивати одговорност онога ко је снимак набавио и објавио, а не Милана Тегелтије.

- Не можемо испитивати ничију одговорност само зато што неко стално нешто против њега ради - рекла је Станишић.

О аудиоснимку су расправљале и Жељка Радовић и Душка Богојевић које су поручиле исто што и Станишић, а то је да је на овој сједници требало разговарати о свему што је ВСТС урадио, а не и оставци Милана Тегелтије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана