ВСТС: Осуђене пријетње упућене главном тужиоцу Тужилаштва БиХ

Срна
ВСТС: Осуђене пријетње упућене главном тужиоцу Тужилаштва БиХ

САРАЈЕВО - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ дао је пуну подршку свим досадашњим изјавама предсједника Савјета Милана Тегелтије којима је осудио пријетње упућене главном тужиоцу БиХ Гордани Тадић поводом афере "Респиратор" и затражио да се овакви случајеви што прије осуде.

Током расправе о случају Тадићеве, Тегелтија је на данашњој сједници ВСТС-а рекао да су пријетње смрћу Тадићевој и њеној породици услиједиле одмах након пуштања на слободу осумњичених у предмету "Респиратор", након чега је он дао изјаву.

Он је додао да је од Министарства безбједности у Савјету министара за њих затражио мјере заштите, што је одмах и учињено.

"Изјаве представника СДА о раду правосудних институција, а посебно главног тужиоца Тужилаштва БиХ, у којим се након хапшења осумњичених у предмету Респиратор, између осталог, наводи да се ради о удару на бошњачки народ, те да је Тадићева државни непријатељ, примјери су како не треба радити у демократском друштву и оваква пракса мора хитно да нестане", рекао је Тегелтија.

Потпредсједник ВСТС-а Ружица Јукић сматра да је ово до сада најбруталнији напад на носиоце правосуђа, да је ријеч о политичком прогону Тадићеве и да, ако се овако настави, то води у анархију.

Члан Савјета Амила Куносић каже да се овим случајем "показало у каквом недемократском и нецивилизованомн друштву живимо".

Члан Савјета Горан Незировић је изјавио да су критике на рад правосуђа легитимно право извршне и законодавне власти, али да је у овом случају прекорачена граница.

"Овде се ради о говору мржње који улази у званичне институције и постаје легитиман начин дијалога. Ми се с тим морамо обрачунати. Јавне набавке су извор корупције, а ми требамо послати поруку да носиоци правосудних функција морају бити изван политичког утицаја", истакао је Незировић.

Чланови ВСТС-а су оцијенили да се у овом случају ради о бруталном и очигледно фраглантном и опасном притиску на правосуђе.

Савјет ће сутра, другог дана сједнице, издати посебно саопштење поводом све учесталијег притиска на правосуђе у БиХ.

Тегелтија је навео да ће се у том саопштењу бити ријечи о језику мржње, нападима на правосудни систем и кориштењу рјечника у јавном дискурсу којим се омаловажавају и таргетирају носиоци правосудних функција, што може бити опасно за цијело друштво.

Одговарајући на питање новинара након сједнице, Тегелтија је рекао да не оправдава "цурење" информација из полиције, тужилаштава или суда, што је појава са којом се повремено сусрећу и са којом имају проблем.

"Уколико бих знао ко је томе допринио или дао податке у јавност, одмах бих против њега поднио дисциплинску пријаву. То би био дисциплински прекршај, па и кривични прекршај због угрожавања истраге", изјавио је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана