Врањеш: Захваљујући Додиковој посјети Загребу, разговор о Трговској гори половином новембра

Srna
Врањеш: Захваљујући Додиковој посјети Загребу, разговор о Трговској гори половином новембра

ЗАГРЕБ - Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш изјавио је Срни да је као директан резултат посјете српског члана Предсједништва БиХ Загребу његов данашњи састанак са министром привреде и одрживог развоја Томиславом Ћорићем у чијем росору је и питанје Трговске горе.

Врањеш је истакао да је на данашнјем састанку разговарано о одлагалишти на Трговској гори, као и привредној сараднји између БиХ и Хрватске са могућностима нјеног додатно унапређенја.

"У том контексту предложио сам билатерални сусрет министра Сташе Кошарца и министра Ћорића, на којем би се, поред Трговске горе, разговарало и о економским односима БиХ и Хрватске, спољнотрговинској размјени, као и о заједничким енергетским пројектима. Министар Ћорић је прихватио иницијативу и предложио другу половину новембра за састанак са министром Кошарцем у Загребу на којем ће бити отворене све ове важне теме за билатералну сарадњу", истакао је Вранјеш.

Он је изразио задовољство да је министар Ћорић показао разумијеванје и спремност да се отворе разговори, у нади да ће будући састанак двојице министра у другој половини новембра резултовати приближаванју ставова о Трговској гори, унапређењу привредне сараднје, отваранје разговора о теми енергетских пројеката и повећанја сполјнотрговинске размјене.

"Желим да истакнем да је данашнји састанак резултат посјете српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу, као што је и за сутра најавлјени билатерални сусрет Војина Митровића, министра комуникација и транспорта у Савјету министара и Олега Бутковића министра мора, промета и инфраструктуре, када ће бити потписан важан билатерални споразум о одржаванју и реконструкцији мостова на граници између БиХ и Хрватске", нагласио је Вранјеш.

Он је истакао да и овај билатерални састанак на министарском нивоу такође треба посматрати у свјетлу посјете Милорада Додика Загребу.

"Као што је познато, српски члан Предсједништва БиХ током посјете Загребу и састанка са премијером Андрејем Пленковићем отворио је разговоре о инфраструктурним пројектима који ће сутра бити једна од тема састанка два министра.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана