Возио бадњак и зарадио казну

Ведрана Кулага Симић
Возио бадњак и зарадио казну

ОЏАК - Српски повратник у Оџаку Дамир Ковачевић кажњен је због традиционалне вожње бадњака кроз насеље на Бадњи дан и истицања заставе Србије, што је, према ријечима представника Срба, још једном потврдило како је бити припадник српског народа у ФБиХ.

Ковачевић је “Гласу Српске” испричао да су на Бадњи дан формирали мању колону возила, да је он возио свој трактор на којем је био бадњак и застава.

- Обилазили смо улице у нашем насељу. Нисмо ишли на територију других мјесних заједница да бисмо изазивали провокације. Сусретали смо полицијске патроле током наше вожње, вратили се пред цркву, завршили све, да би ме у уторак звали да се јавим у Полицијску станицу ради давања изјава - рекао је Ковачевић који је и предсједник мјесне заједнице Нови Град.

У станици га је, каже, примио полицијски службеник Един Барјактаревић коме је, на питање, потврдио да је возио трактор и да је била истакнута застава.

- Рекао је да је то застава Србије. Упитао је да ли знам да је то прекршај, рекао сам да нисам знао. Увијек је било застава. Хрвати носе са шаховницама, Муслимани са љиљанима. Рекао ми је, ако не прихватам кривицу, да иде судски поступак, у супротном казна 200 КМ. Дали су ми налог и уплатницу - рекао је Ковачевић.

Предсједник Српског грађанског удружења “Посавина” и одбора СНСД-а у Оџаку Дамир Иветић потврдио је за “Глас Српске” Ковачевићеву причу да су се окупили у мјесним заједницама Нови Град и Доња Дубица како би, како обичаји налажу, провезли бадњак.

- Након пет-шест дана стигао је позив на суд. Инспектор Барјактаревић му је изрекао казну од 200 марака која ће бити умањена за 100 КМ ако плати у року од осам дана због нарушавања јавног реда и мира као и за изазивање нетрпељивости код друга два народа - истакао је Иветић који би требало да буде у руководству новог сазива Скупштине у Оџаку.

Он је јуче, са Ковачевићем, разговарао са начелником Полицијске станице Мишом Сенковићем. Питали су га због чега је изречена казна и да ли то значи да треба бити кажњен свако сваки пут када истакне другу заставу, ако није ријеч о застави БиХ.

- Он је рекао да наравно да не треба. Сложили смо да данас, у Оџаку, има на неколико мјеста хрватских застава, али и да ли треба да то фотографишемо и доставимо дотичном инспектору и тражимо исте мјере. Рекао нам је да је то прилично изолован инцидент - рекао је Иветић и додао да су добили информације да је Барјактаревић национално обојен и да једини врши своје вјерске обреде у просторијама Полицијске станице Оџак.

Током ранијих година никада није било проблема због прославе божићних празника, а предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић је изјавио да није изненађен оним што се десило у Оџаку.

- Чињеница је и да је на посљедњим изборима Србин из СНСД-а освојио мандат у Општинском вијећу и представља неку врсту језичка на ваги, што им представља додатни проблем - рекао је Радановић за Срну.

Говорећи о застави Србије, истакао је да је ријеч о међународно признатој држави чија се застава вијори испред сједишта УН на Ист риверу у Њујорку, али и у другим свјетским метрополама.

Из Владе Жупаније посавске није стигао одговор на питање по којем основу је Ковачевићу изречена казна.

Поступци

Слична ситуација забиљежена је лани у вријеме божићних празника. МУП Унско-санског катона покренуо је дисциплински поступак против два полицијска службеника српске националности јер су 6. јануара славили Бадњи дан у друштву у Босанском Петровцу, гдје су двојица присутних носили шубаре са кокардама. Иако нису били на дужности, полицајце су теретили за тежу повреду службене дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана