Возачима из БиХ и даље потребна виза за поједине земље Шенгена

РТРС
Возачима из БиХ и даље потребна виза за поједине земље Шенгена

Бањалука - Уз све проблеме које имају домаћи превозници у борби са конкуренцијом из иностранства, ту су и они бирократски. Иако је Босни и Херцеговини уведена визна либерализација за земље Шенгена, за поједине је, возачима и даље потребна виза.

Проблем је када за то сазнају на лицу мјеста, умјесто у надлежним институцијама, због чега буду изложени разним непријатностима.

Током једне од рутинских вожњи терета на одредиште у Швајцарској, каквих је обавио на десетине током посљедње три године, Жељка Цвијића је, на граници, дочекало не баш пријатно изненађење - швајцарска полиција тражила му је да покаже радну визу. Како је није имао, јер до тада није важила таква пракса, приведен је, задржан неколико часова, након чега му је речено да има рок од 24 часа да истовари робу коју је возио и да напусти земљу.

“То је један мањи гранични прелаз, тражили су ми визу, зауставили ме и затворили у канцеларију. Не могу рећи да су ме малтретирали, али сам био затворен око три сата”, прича Цвијић.

Након што је пуштен, Цвијићу је речено да у Швајцарску не може поново да вози без поменуте визе, а надлежни органи накнадно ће одлучити да ли ће му бити изречена мјера потпуне забране уласка у земљу на одређени период. Исти проблем, како незванично сазнајемо, имало је још десетак возача из БиХ, од којих су неки кажњавани и драстичније.

“Ја сам чуо за таквих шест-седам случајева. За једног возача сигурно знам да је био притворен 24 сата или дуже”, каже Цвијић.

Сви они возили су за камионе бх. регистарских ознака за овдашње компаније. Визе нису вадили, јер им, према информацијама надлежних, нису биле потребне. Тако је на интернет страници Министарства комуникација и транспорта изричито наведено да возачима нису потребне никакве посебне дозволе или визе за превоз робе у Швајцарску.

“Превоз терета је у потпуности либерализован (нису потребне дозволе), осим у случају каботаже. Швајцарска делегација је обавијестила бх. делегацију да у складу са циркуларним дописом Државног министарства за миграције и Државног министарства за економске послове, није потребна радна дозвола за возаче који обављају превоз роба”,  наводе из овог министарства.

Међутим, након што смо контактирали Министарство и упознали их са случајевима привођења бх. возача у Швајцарској, добили смо одговор да су из Швајцарске добили додатна појашњења и да су визе ипак потребне.

“У складу са важећим одредбама, радна дозвола није потребна за возаче који су ангажовани у превозу путника и терета. Међутим, уколико држављани Босне и Херцеговине обављају плаћени посао у Швајцарској, обавезни су посједовати визу од првог дана. Под плаћеним послом у Швајцарској се, између осталог, подразумијева међународни превоз путника у или из Швајцарске, услуге туристичког превоза, и превоз терета камионима или жељезницом”, наводе из Министарства комуникација и транспорта.

Сличан одговор добили смо и из Министарства иностраних послова БиХ, уз напомену да је договорена олакшана процедура вађења виза за возаче који возе за Швајцарску.

“Констатовани су проблеми које имају превозници из БиХ, те су представници Амбасаде Швајцарске појаснили да се радне визе морају издавати у Бечу и оне се издају у току једног дана. Да не би било дужих чекања, дефинисан је захтјев који ће се слати преко Спољнотрговинске коморе за поједине возаче и транспорте који се потом шаљу у Амбасаду Швајцарске у Беч, која ће по доласку превозника моћи аутоматски издати наведену визу - наводе из овог министарства.

Ово рјешење остаће на снази до даљег, објашњавају из Министарства иностраних послова, док из Министарства комуникација и транспорта кажу да тренутно не постоје техничке могућности да се те визе издају на територији БиХ. Једино што је остало непознато је да ли ће превозницима који су, због шумова у комуникацији са надлежним министарствима претрпјели штету, она бити надокнађена.

(РТРС)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана