Војници из БиХ иду у Хрватску на обуку

ГС
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Министар одбране БиХ Зукан Хелез и министар одбране Хрватске Марио Баножић потписали су данас у Сарајеву технички споразум о унапређењу даље сарадње на пољу обуке војног и цивилног кадра.

Из Министарства одбране саопштено је да се тиме реализује обострано прихваћена обавеза са заједничке сједнице Владе Хрватске и Савјета министра, одржане у јуну.

Главна тема састанка, којем су присуствовали замјеници министра Славен Галић и Александар Гогановић, те замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Ивица Јеркић, била је билетарална војна сарадња двије земље, која је у разговорима обострано оцијењена изврсном.

Посебно је наглашено да је дата сагласност шефу Војног дијела Мисије БиХ при НАТО-у за потписивање Меморандума о разумијевању између министарстава одбране БиХ и Хрватске и Врховне команде савезничких снага за Европу о реализацији размјене података о ситуацији у ваздушном простору.

"Тиме ће Хрватска са БиХ дијелити војну слику у ваздушном простору, што ће бити иницијални корак у будућој интеграцији система надзора и заштите ваздушног простора БиХ у јединствени евроатлантски систем", саопштено је из Министарства одбране, наводи Срна.

Хелез је истакао велики значај војног школовања кадета и припадника Оружаних снага БиХ на Хрватском војном училишту у Загребу, те захвалио Баножићу за ту врсту подршке.

Он је посебно захвалио Хрватској за сарадњу и помоћ у ситуацијама природних катастрофа и великих пожара. Хелез је захвалио и за подршку Хрватске при усаглашавању пакета помоћи НАТО-а за изградњу одбрамбених капацитета БиХ, те додао да би свака помоћ Хрватске даљем опремању Оружаних снага БиХ била добродошла, наводи се у саопштењу. Он је нагласио да је билатерална војна сарадња интензивна и одвија се на свим нивоима, од тактичке до стратешке.

У саопштењу се наводи да је Баножић рекао да ће Хрватска наставити да снажно подржава БиХ на њеном путу ка пуноправном чланству у НАТО-у и ЕУ, али помагати и даљи развој интероперабилности и оперативних способности Оружаних снага БиХ.

Замјеник министра одбране БиХ за управљање ресурсима Александар Гогановић констатовао је да је сарадња са Хрватском добра и да је треба наставити, као и такву сарадњу са Србијом, јер то доприноси развоју међусобних односа, те миру и стабилности.

Он је истакао да је европски пут важан за будућност БиХ и захвалио што Хрватска даје подршку томе, преносе Независне.

Замјеник министа одбране БиХ за политику и планове Славен Галић затражио је могућност даље подршке у пројектима деминирања, али и у повећању квота за кадрове из БиХ на Ратној школи Хрватске.

Сви саговорници су се сагласили да је за мир и стабилност важно наставити мандат ЕУФОР-а у БиХ, а Хелез је замолио Баножића да подржи настојања да се Еуфор даље војно ојача, наводи се у саопштењу.

На састанку је констатовано и да је међусобна сарадња важна и у суочавању са изазовима које за регион доноси сукоб у Украјини, као и у суочавању са различитим хибридним и кибернетичким пријетњама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана