Војислав Глигић, потпредсједавајући Вијећа народа РС из реда српског народа: Бошњацима смета и Светосавска награда

Ведрана Кулага Симић
Војислав Глигић, потпредсједавајући Вијећа народа РС из реда српског народа: Бошњацима смета и Светосавска награда

Клуб Бошњака у Вијећу народа Српске злоупотребљава механизам заштите виталног националног интереса и тиме намјерно провоцирају и блокирају, а сутра на сједници Вијећа народа на дневном реду је расправа о измјенама Закона о средњем образовању, који им је засметао јер предвиђа увођење Светосавске награде за успјешне ученике.

Истакао је то за “Глас Српске” потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске из реда српског народа Војислав Глигић.

- У образложењу наводе да је то због назива награде. Они истичу да се не може тако звати јер је Свети Сава говорио против тадашњих мухамеданаца, а када питате гдје је тај запис, шта је написао против, не знају. Не знају ни када се родио Свети Сава, али њима је довољно само да нешто блокирају. Постоје бројне награде које нико не оспорава ни у Србији, ни Хрватској, али то њих не интересује - истакао је Глигић.

ГЛАС: Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Српске поново није прихватило вето Клуба Бошњака на закључке парламента РС којима је одбачена Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, усвојена у Парламенту БиХ, оцјењујући да је ријеч о политичком акту. Шта Ви кажете?

ГЛИГИЋ: Уставни суд Републике Српске је, откако је Вијећа народа, заузео став да општи акти, као што су резолуције, декларације, а који не производе посљедице, не могу бити предмети захтјева за повреду националног, виталног интереса. То није од јуче, то је годинама тако, али без обзира на то што је то свима познато, укључујући и Бошњаке, упорно то раде и даље. То упућује на закључак да им није стало да заштите национални интерес, него да, прије свега, скрену пажњу на себе, те успоре процесе. То је суштина.

ГЛАС: Која су њихова образложења на сједницама ако, као што кажете, и сами знају да то неће проћи?

ГЛИГИЋ: Уставна процедура мора бити испоштована. Без обзира на то што знају да неће добити подршку у Вијећу за заштиту националног интереса, то раде да би одужили нешто што треба донијети што хитније. То је њихова филозофија. Од стотине поступака за заштиту виталног интереса, суд то није потврдио ни у три одсто случајева. На сцени је јасна опструкција аката које усваја Народна скупштина РС.

ГЛАС: Постоје ли механизми да се то заустави?

ГЛИГИЋ: Не. То је заковано у Уставу Српске, а да би се промијенио Устав, у прописаној процедури, не може се избјећи Вијеће народа РС. А када дође до Вијећа, једна трећина једног клуба може зауставити ту промјену. Не морају дати ни образложење. Тим правилом је нанијета велика штета Српској.

Ван памети

ГЛАС: Протеклих дана се често, са бошњачке стране, могло чути да би требало изједначити овлашћења Вијећа народа РС и Дома народа у федералном Парламенту?  

ГЛИГИЋ: За то нема шансе. Та прича је ван сваке памети. Вијеће народа је у суштини институција за заштиту виталног националног интереса, односно не разматра све акте које усваја Народна скупштина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана