Вођа вехабија оптужен за тероризам

Жељка Домазет
Вођа вехабија оптужен за тероризам

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу против вође вехабијске заједнице у БиХ Хусеина Билала Боснића због јавног подстицања на терористичке активности, односно врбовања држављана БиХ за одлазак на страна ратишта и ратовање на страни Исламске државе, и организовање терористичке групе.

- Боснић је оптужен да је током 2013. и 2014. године као припадник вехабијске заједнице организоване изван званичних институција Исламске заједнице у БиХ јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Према наводима оптужнице коју је подигао тужилац Дубравко Чампара, Боснић је то чинио свјесно ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону са позиције вјерског ауторитета у вехабијској заједници у неколико градова у БиХ, као што су вехабијске заједнице у Великој Кладуши и у Горњој Маочи.

- Боснић је оптужен да је на скуповима на којима је окупљао припаднике вехабијске заједнице и путем друштвених мрежа држао, објављивао говоре и упућивао јавне поруке с циљем подстицања припадника те заједнице да постану чланови организоване терористичке групе Исламска држава и да као припадници те групе учествују у активностима које организује та терористичка организација - наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Додаје се да се, након Боснићевог јавног подстицања, већи број припадника вехабијске заједнице из БиХ прикључио Исламској држави у Сирији и Ираку гдје су учествовали у терористичким активностима.

- Већи број држављана БиХ који су отишли на ратиште, од којих су неки као припадници терористичке организације и погинули, редовно су присуствовали Боснићевим јавним предавањима, а остали и даље учествују у активностима терористичке организације којој су приступили и тако представљају опасност за БиХ на начин да се обучавају и припремају и за спровођење терористичких радњи и по повратку у БиХ - наводи Тужилаштво.

Како "Глас Српске" сазнаје од извора блиских Тужилаштву, Чампара је уз оптужницу приложио 28 материјалних доказа и предложио саслушање 12 свједока и два вјештака. Тужилаштво БиХ предложило је Суду БиХ да након потврђивања оптужнице Боснићу продужи притвор, а сигурни су у довођење овог процеса до краја и доказивање кривице оптуженог јер је Чампара прикупио довољно доказа.

У Суду БиХ су рекли да не дају информације о томе да ли им је стигла оптужница ни када се може очекивати да се Суд о њој изјасни.

- Када оптужница буде потврђена, о томе ћемо обавијестити јавност - рекли су у Суду БиХ.

Боснић, који је већ мјесецима у притвору, ухапшен је са 15 припадника вехабијске заједнице 3. септембра у акцији Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) кодног назива "Дамаск". Хапшења и претреси обављени су тада на 17 локација на подручју Сарајева, Кисељака, Зенице, Маглаја (Ошве и Горња Бочиња), Сребреника (Горња Маоча), Зворника, Тузле, Калесије, Бановића, Бужима и Теслића. У овој акцији учествовало је више од 200 полицијских службеника. Током претреса пронађена је већа количина бомби, аутоматских пушака, муниције и друге војне опреме.

Боснић је почетком децембра, након три мјесеца притвора одлуком Суда БиХ био пуштен на слободу, али је враћен у притвор два дана касније након што се Чампара жалио. Апелационо вијеће Суда усвојило је жалбу и притвор му је поново одређен због опасности од бијега, утицаја на свједоке и понављања кривичног дјела. Апелационо вијеће закључило је да је првостепено вијеће извело погрешан закључак о даљем непостојању посебних притворских разлога. "Гласу Српске" је извор близак Суду БиХ тада рекао да је након пуштања Боснића на слободу реаговала Амбасада САД у Сарајеву. Рекао је да су из Амбасаде позвали предсједника Суда Медџиду Кресо и питали је како је могуће да Боснић буде пуштен из притвора јер је ријеч о једном од најопаснијих вођа радикалних исламиста, након чега је она реаговала и Боснић је враћен у притвор.

Сви из групе ухапшене у акцији "Дамаск" у септембру, осим Боснића, налазе се на слободи као и 11 особа ухапшених у наставку акције у новембру.

Аустрија

У акцији "Палмира" у Аустрији је недавно ухапшено 13 џихадиста, а истрага је показала да је Хусеин Билал Боснић био главна веза у БиХ првоосумњиченог Мирсада Омеровића званог Ебу Тејма који је често боравио у вехабијској заједници у Горњој Маочи, а који је држављане Аустрије врбовао за одлазак на ратишта у Ирак и Сирију.

Осим Омеровића, у Аустрији су ухапшени и држављани БиХ Мухамед Порча из Сарајева, један од водећих људи вехабијске заједнице у Бечу, те Суад Рамић из Осмака код Тузле и Санди Суљић из Зенице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана