Власт сигурна у побједу, СзП поранио по гласове

Ведрана Кулага
Власт сигурна у побједу, СзП поранио по гласове

Бањалука - Политичке партије и независни кандидати у Републици Српској званично су у петак почели предизборну кампању, а у оба политичка блока су увјерени да ће управо они понијети титулу побједника на општим изборима.

У трку за гласове кренуло је у петак више 7.000 кандидата у БиХ, а бирачи у Српској прве недјеље у октобру бираће новог члана Предсједништва БиХ из Српске, предсједника и два потпредсједника РС, посланике у Народној скупштини РС те српске представнике у Парламенту БиХ.

Представници владајућих и опозиционих странака у Српској у кампању су кренули из Бањалуке, гдје су симболично, као и пред сваке изборе, залијепили прве изборне плакате, уз јасну поруку да је кључни циљ побједа.

Лидер СНСД-а Милорад Додик, који је кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, нагласио је послије лијепљења плаката да ће СНСД забиљежити величанствену побједу и то на добробит Српске.

- Све анкете говоре да имамо велику подршку. Очекујемо фер и поштене изборе, који су потребни Српској. СНСД жели стабилност РС која може стабилно ићи напријед само са СНСД-ом, Жељком Цвијановић као предсједником и са мном у Предсједништву, јер знамо одговоре на многе изазове - рекао је Додик.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић, која се бори за мјесто предсједника Републике, вјерује у побједу СНСД-а и коалиције коју чине са ДНС-ом и СП-ом.

- Вјерујем да грађани разумију да само стабилне институције и власт, а не неки раштимани оркестар, могу радити на повећању плата, пензија, градити, штитити и чувати интересе Српске и задржати њен уставни капацитет. Намјеравамо тако радити и у будућности - истакла је Цвијановићева.

Увјерен у изузетно добар резултат у кампању је ушао и ДНС. Предсједник партије Марко Павић рекао је да су окосница њиховог програма очување Српске, економија, запошљавање и брига о маргинализованим групама становништва.

- ДНС не жели да се бави прошлошћу, већ жели да грађанима представи своју визију будућности Српске и БиХ. Очекујемо да будемо незаобилазни фактор у формирању власти - рекао је Павић.

Замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић је казао да истраживања говоре да подршка ДНС-у никад није била већа.

- Изборна кампања треба да буде фестивал демократије и да се уноси што више оптимизма међу грађане РС и народе у БиХ, а ДНС ће се тако и понашати - рекао је Чубриловић.

Први плакат су залијепили и социјалисти, а шеф Градског одбора СП-а Горан Селак нагласио је да народ вјерује у њих.

- Ми смо народна партија и наша политика је политика за сваког човјека - навео је Селак.

Челници опозиционог блока су кампању отворили у свитање, испијањем кафе у раним јутарњим часовима, у складу са изборним слоганом “Свиће”. Подвукли су да мора доћи до промјене власти да би Српска закорачила у бољу будућност.

Њихови кандидати за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ Вукота Говедарица и Младен Иванић су почели кампању потписивањем “уговора са народом”, којим гарантују да ће штитити РС.

- Крећемо у највећу мирнодопску битку од постанка РС, која се, хвала Богу, не води оружјем, већ знањем, образовањем, поштењем, радом и одговорношћу - рекао је Говедарица.

Иванић је поручио да треба гледати у будућност.

- Народ има основу да вјерује да ће бити боље, јер може бити боље без великих напора са више реда - рекао је Иванић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић позвао је учеснике у кампањи да се уздрже од тешких ријечи и да аргументима увјере људе да у што већем броју изађу на изборе. Лидер НДП-а Драган Чавић изјавио је да ће коалиција НДП-НС-СНС-партија “Слобода” промовисати вриједности које су неопходне за бољу будућност и рјешавање бројних проблема.

Представници партија и кандидати су широм РС упутили поруке бирачима те дијелили рекламни материјал, а сличне кораке су предузели кандидати у ФБиХ. Кампања ће трајати до 5. октобра у поноћ, а први пут на изборима 7. октобра, на око 5.500 биралишта биће постављене провидне бирачке кутије.

Општи избори се спроводе за:

* три члана Предсједништва БиХ

* предсједника и два потпредсједника РС

* посланике у Народној скупштини РС

* посланике у Парламенту БиХ

* посланике у Парламенту ФБиХ

* скупштине десет кантона у ФБиХ

Кључне бројке

* 128 овјерених политичких субјеката

* 804 овјерене кандидатске листе

* 7.497 кандидата

* 3.352.933 бирача са правом гласа

* 8,5 милиона КМ коштаће избори

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана