Владимир Мирошљевић: У Српској вирусом корона заражено 144 дјеце

Срна
Владимир Мирошљевић: У Српској вирусом корона заражено 144 дјеце

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је укупно 144 дјеце заражено вирусом корона, изјавио је данас начелник Клинике за дјечије болести на Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владимир Мирошљевић.

Он је навео да је заражено 69 дјеце доби до четири године и 75 узраста од пет до 15 година.

Мирошљевић је за РТРС рекао да је њихово здравствено стање добро, те да тренутно на Клиници за дјечије болести није хоспитализовано ниједно дијете заражено вирусом корона.

Он је навео да дјеца иначе имају лаке клиничке слике, али да се увијек поставља питање колико су она резервоар инфекције и како могу да преносе вирус на друге особе.

Мирошљевић је истакао да подаци о броју заражене дјеце у Српској нису забрињавајући јер је заражено мало више од два одсто, што је у складу са процентом на глобалном нивоу.

Он је оцијенио да је разлог за повећање броја заражених попуштање мјера и дисциплине, наводећи да је највећи број заражене дјеце узраста до годину дана.

"Посљедња три пацијента у Српској су бебе до мјесец дана, што говори да су се заразили од родитеља који су унијели вирус у породицу", навео је Мирошљевић.

Он је навео да су симптоми вируса корона код 60 одсто заражене дјеце повишена тјелесна температура, кашаљ и главобоља, додајући да су могући и мучнина и пролив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана