Владике траже извињење Исламске заједнице БиХ због имама Махића

Танјуг
Владике траже извињење Исламске заједнице БиХ због имама Махића

БАЊАЛУКА - Епископи Српске православне цркве у БиХ траже извињење Исламске заједнице у БиХ православним вјерницима због, како кажу, нечувених бесрамних тврдњи главног имама Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу, Амира Махића, којима је на најгрубљи начин покушао да понизи српског просветитеља Светог Саву и Српску православну цркву.

Такође траже да се Исламска заједница БиХ огради од изјава Махића да се не би схватило да је то и став целе те вјерске заједнице.

Епископи су изразили жаљење, невјерицу и повријеђеност поменутим чином којим је на најгрубљи начин Махић повриједио осјећања свих вјерника СПЦ, али и свих грађана БиХ, којима је стало до мира, културе живљења, као и вјерске и националне толеранције.

Амир Махић  је Светог Саву назвао „такозваном” и „веома контроверзном личношћу”, именујући просветитељску мисију свеца као „ноторну лаж”.

-Ту се ефендија Махић није зауставио, већ је изрекао тврдњу да је на учењу Светог Саве „једна секта – српска православна секта', која, по њему, са хришћанством нема ништа. Козарачки имам даље је устврдио да су национализам и фашизам „двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље”, те да је Свети Сава „зачетник идеологије мржње према другоме”, као и да су у светосављу „темељи геноцида” - навели су епископи у заједничком саопштењу.

У својим захтјевима од Исламске вјерске заједнице у БиХ траже да се извини свим православним вјерницима због нечувених увреда ефендије Махића и да се огради од  бескрупулозних изјава овог имама.

Наводе да изјаве Махића не приличе било коме, а понајмање једном утицајном вјерском службенику и да јавност треба да увиди да је све изречено став једног неодговорног појединца а не став цјелокупне Исламске вјерске заједнице.

-Позивамо све вјернике, али и све грађане, да остану мирни, суздржани, али и одлучни да истином, љубављу и међусобним поштовањем сачувају достојанство вјере којој припадају, али и свих вјерских заједница које егзистирају у БиХ - наводе епископи.

Повезани текстови:

Скандалозан говор имама из Козарца: Свети Сава је зачетник фашизма, СПЦ је секта (VIDEO)

Реаговања на скандaлозан говор имама о Светом Сави и СПЦ: Махић шири вјерску мржњу

Полиција утврђује одговорност имама који је вријеђао Светог Саву и СПЦ

Митрополит Хризостом: Имам из Козарца просуо отров у јавни простор

Међурелигијско вијеће: Имам ће бити кажњен, затражено да се извини

На лажима о Светом Сави граде свој идентитет

Митрополит Хризостом иступио из Међурелигијског вијећа БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана