Владика Сергије: Мигранти неће донијети добро ни Србима ни Бошњацима

ГС
Владика Сергије: Мигранти неће донијети добро ни Србима ни Бошњацима

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије изјавио је да мигрантско питање одавно није хуманитарно већ првенствено политичко, од којег најмање користи, а највише штете имају и Срби и Бошњаци.

- Креатори демографских токова с ових подручја узимају најквалитетније међу Србима и Бошњацима одводећи их у бијели свијет, а на ове просторе доводе несрећнике из Пакистана, Авганистана и ко зна одакле - рекао је владика Сергије за "Политику".

Они који су одувијек овдје живјели, каже владика, одлазе, а насељавају се они који за ове крајеве нису ни чули.

Према његовим ријечима, на дјелу су процеси којима се не зна ни узрок, ни крајњи циљ, али је сасвим извјесно да мигранти неће донијети ништа добро, који се све чешће међусобно сукобљавају, врло често са смртним исходом.

- Бихаћ је важио за један од најљепших градова у БиХ, али откако је преплављен мигрантима, град је постао симбол не љепоте којом се дичио, већ страха који су у овај град унијели они који му не припадају - истакао је владика Сергије.

Када је ријеч о Црној Гори, епископ сматра да је тамо на дјелу један сулуди пројекат идентитетског прекрајања државе, језика, писма и историје, а на ред је дошла и Црква као свједочанство истинског бића Црне Горе.

- Народ који је устао да брани Цркву, не брани само Српску православну цркву у Црној Гори, већ и своје претке, историју и свој народни идентитет. Свештенство и народ неће одустати од намјере да сачувају оно што им припада - навео је владика бихаћко-петровачки.

Он је оцијенио да је властима у Црној Гори, оличеним у једном човјеку, стало да под своју контролу ставе и Цркву, чиме би лажни идентитет био у потпуности заокружен, али да ће тим безакоњем прво срушити саму себе.

- Нама остаје да се молимо за браћу у Црној Гори, за митрополита Амфилохија, епископе и свештенство, да истрају у овој великој борби, не сумњајући да ће српска црква сачувати себе и истинско биће Црне Горе, које је режим Мила Ђукановића изопачио до непрепознатљивости - истакао је владика Сергије.

На питање да ли ће због вируса корона Црква да промијени праксу причешћа, владика је рекао да се залаже да се олако не уносе било какве промјене у литургијску праксу и да се строго држи вијековног реда и поретка.

- Ако данас попустимо и промијенимо литургијску праксу, сутра ћемо мијењати догме, а онда онда од нас неће остати ништа... Није ово позив на радикализам, већ молитвени вапај да сачувамо неокрњено оно што смо примили од својих духовних отаца - истакао је владика Сергије.

О Епархији бихаћко-петровачкој, њен владика је указао да је Срба у Босанској Крајини све мање, да су само у протеклом вијеку страдали три пута, али вјерује да никада неће нестати, баш као ни светиње овог народа.

Епископ Сергије је напоменуо да су манастири у овој Епархији духовни ослонац православне вјере у тим крајевима, у којима су рођени великани као што су Свети Јероним Стридонски, српски краљ Вукашин Мрњавчевић, Гаврило Принцип, Бранко Ћопић и многи други.

- На подручју епархије начијем сам челу нема стопе која није запечаћена српскомкрвљу - рекао је владика Сергије и подсјетио на страдање више од 20.000 Срба у Другом свјетском рату само на три мјеста – Гаравице, Шушњар и Ливно.

Он је навео да је много оних којима су усташе окончале живот на другим стратиштима, а немали број њих страдао је у Јасеновцу и Јадовну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана