Владика МПЦ -Охридске архиепископије: Одлука СПЦ је корак напријед

Танјуг
Foto: н1

БЕРЛИН- Одлука Српске православне цркве да обнови канонско јединство са Македонском православном црквом - Охридском архиепископијом је корак напријед у односима две цркве, изјавио је митрополит преспанско-пелагонијски и администратор Аустралије и Новог Зеланда.

Он је тренутно једини члан Синода МПЦ-ОА који је јавно коментарисао одлуку СПЦ.

Владика Петар у изјави за Дојче веле на македонском језику каже да је вијест о томе позитивна и говори да „ствари за МПЦ-ОА не иду уназад, већ напријед”.

„Васељенска патријаршија је наложила Српској православној цркви да у оквиру канонског акта и црквеног предања ријеши административна питања између две цркве. Када Српска црква пристане да ријеши ова питања, не видим шта би могло бити негативно у овом процесу“, рекао је владика Петар.

Подсјетио је на прошлонедјељну одлуку Цариградске патријаршије, владика Петар каже да ова одлука не значи томос за аутокефалност којим се званично регулише међународни назив и статус Македонске цркве, већ је најава да црква више није у расколу са православним светом.

"То значи да је црква сада дио православног свијета, да ће македонски свештеници моћи равноправно да држе верске литургије са свештенством других цркава. То је такође значило да Македонска црква није расколничка, није била расколничка како ју је СПЦ назвала 967. године, након што је МПЦ прогласила црквену аутокефалност", навео је владика.

Истакао је да овом одлуком, међутим, није дефинисан сам статус МПЦ, као ни коначан назив под којим ће црква бити призната.

То ће се, каже, даље утврдити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана