Владајуће странке шаљу посматраче у штампарију, опозиција још важе

Дарко Момић
Владајуће странке шаљу посматраче у штампарију, опозиција још важе

БАЊАЛУКА - Док се штампарије међусобно боре за то ко ће добити посао штампања гласачких листића, што би могло да доведе до кашњења тог посла, па и самог одржавања локалних избора, странке владајуће већине у Републици Српској већ најављују да ће, у сваком случају, послати своје посматраче да надгледају процес штампања.

С друге, стране, у опозиционим партијама, које су, уочи општих избора 2018. године, тада окупљене у Савез за промјене, јавно изражавале сумњу у могућност малверзација са штампањем гласачких листића још важу да ли ће послати посматраче.

У опозицији су, уочи прошлих локалних избора објашњавали да су тражили да присуствују штампању гласачког материјала зато што се сазнало да је из магацина Централне изборне комисије (ЦИК) за десет година нестало 35 тона папира” те су најављивали да ће акредитовати своје посматраче за надгледање штампања гласачких листића. Овог пута, међутим, упркос сумњама из прошлих година, не најављују да ће инсистирати на томе да надгледају процес штампања.

На конкретно питање да ли ће СНСД, на што има право у складу са Изборним законом и Упутством о условима и процедурама за акредитовање изборних посматрача, акредитовати и послати своје посматраче да надгледају штампање гласачких листића, шеф Главног изборног штаба ове странке Срђан Рајчевић кратко је одговорио: Апсолутно!

Координатор за сарадњу са ЦИК-ом у име Главног изборног штаба ДНС-а Срђан Радуљ каже да ће ова странка акредитовати одређен број посматрача који ће надзирати рад ЦИК-а, Главног центра за бројање, као и мјеста гдје се буде штампао изборни материјал.

- Поред тога, очекујемо да као и у ранијим изборним циклусима, процес штампања и паковања гласачких листића буде под 24-часовним видео-надзором како би се и на тај начин заштитила законитост изборног процеса и омогућила контрола - каже Радуљ.

Замјеник предсједника СДС-а Радо Савић, с друге стране, кратко је рекао да у овој странци још нису одлучили да ли ће акредитовати посматраче за штампарију.

- Знамо да изборни закон то омогућава, али нисмо у странци још расправљали о томе - био је кратак Савић.

Генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша увијено је одговорио на исто питање.

- ПДП ће као озбиљна, одговорна и организована политичка странка користити сва законом предвиђена средства у циљу заштите интегритета изборног процеса - каже Грмуша.

Из ЦИК-а БиХ раније је за наш лист појашњено да је присуство и учешће посматрача у изборном процесу прецизирано Упутством у условима и процедурама за акредитовање изборних посматрача.

- Упутство каже да политички субјекти могу да имају своје посматраче на свим изборним мјестима од ЦИК-а, преко Центра за бирачки списак, Главног центра за бројање, мјеста гдје се штампа изборни материјал, па до бирачких мјеста за гласање у одсуству и у дипломатско-конзуларним представништвима - речено је из ЦИК-а.

Упутство

Након што је Централна изборна комисије БиХ посао штампања вриједан 805.528 КМ додијелила сарајевској фирми “Унионинвестпластика”, група понуђача предвођена фирмом “Атлантик бб” из Бањалуке уложила је жалбу на ту одлуку ЦИК-а.

Канцеларија за разматрање жалби БиХ има рок од 15 дана да одлучи по жалби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана