Влада усвојила Гарантни програм за помоћ привреди

Срна
Влада усвојила Гарантни програм за помоћ привреди

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас одлуку о гарантном програму који је намијењен за подршку микро, малим и средњим предузећима у сузбијању штетних посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

Помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић истакла је да ти субјекти путем овог програму могу рачунати на гаранцију Републике Српске за кредитна задужења која буду добијали од пословних банака или микрокредитних организација

"Вриједност програма у погледу максималног износа гаранције је 50 милиона КМ, а циљани ниво кредита, које банке и микрокредитне организације из властитих средстава одобравају, износи 238 милиона КМ", рекла је Рудићева на конференцији за новинаре након сједнице Владе.

Она је појаснила да је ријеч о мјери средњорочног карактера за микро, мала и средња предузећа, која имају потребу за додатним финансијским средствима.

Рудићева је додала да ће програм трајати до краја године, те да је ријеч о специфичном финансијском инструменту подјеле ризика, о дјелимичном покрићу кредита и микрокредита које ова предузећа узимају код банака.

"Дјелимична гаранција значи да се у оквиру гарантног програма омогућава овим предузећима да добију кредите уз колатерал Републике Српске који ће омогућити, или обарање каматне стопе од пословних банака или добијање оног кредита за који немају властитог колатерала", објаснила је Рудићева.

Цијелим програмом ће управљати Гарантни фонд који ће расписати јавни позив банкама и микрокредитним организацијама да се јаве са исказаним интересом и намјерама везаним за конкретне кредите које су спремни да, уз овакав колатерал, понуде својим клијентима.

"Намјера је да се подрже само она привредна друштва која су истински погођена пандемијом, која су била позитивна у свом пословању са крајем прошле године и која избијањем ванредне ситуације нису имала неизмирених обавеза по пропису Агенције за банкарство", рекла је Рудићева.

Износ кредита за микропредузећа не може да прелази 30.000 КМ, за мала предузећа 100.000 КМ, а за средња 250.000 КМ.

"Грејс период који очекујемо да банке понуде својим клијентима је од три до 12 мјесеци, а рок отплате најдуже четири године", додала је Рудићева.

Према њеним ријечима, ова гаранција, првокласни колатерал Републике Српске добија се бесплатно од Републике, али уколико привредни субјекти не испуни неки од услова у периоду кориштења кредита биће обавезани да плате премију ретроактивно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана