Влада Уредбом дефинисала остваривање права на борачки додатак

ГС
Влада Уредбом дефинисала остваривање права на борачки додатак

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске донијела је данас Уредбу о измјенама Уредбе о борачком додатку, према којој захтјев за остваривање права на мјесечни борачки додатак могу да поднесу борци свих категорија уколико им је рјешењем о категоризацији утврђено ангажовање у зони борбених дејстава.

-Износ мјесечног борачког додатка утврђује се множењем броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава са основицом за обрачун мјесечног борачког додатка која за ову годину износи 2,20 КМ - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Право на мјесечни борачки додатак признаје се од 1. октобра, уколико је захтјев за признавање овог права поднесен у септембру.

-У погледу почетка признавање права на мјесечни борачки додатак по захтјевима који се поднесу у наредном периоду, права на мјесечна примања припадају од првог дана наредног мјесеца по подношењу захтјева - истиче се у саопштењу.

Корисници мјесечног борачког додатка који су остварили право на мјесечни борачки додатак прије доношења ове уредбе, не подносе нови захтјев за остваривање овог права, јер су га већ стекли.

Након ступања на снагу Уредбе, право на мјесечни борачки додатак могу остварити и корисници инвалидских пензија код којих је узрок инвалидности вршење војне дужности у околностима оружаних сукоба, који нису имали правни основ, односно могућност да остваре то право.

Влада Српске је донијела и одлуку о престанку важења одлуке о исплати мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске од прве до пете категорије.

-Због обезбјеђивања права на мјесечни борачки додатак, престаје исплата мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима од прве до пете категорије које је успостављено одлуком Владе Српске која престаје да важи - наведено је у саопштењу.

Исплата мјесечног новчаног примања је извршена закључно са септембром ове године, а сви борци којима је вршена исплата тог примања имају могућност да поднесу захтјев за остваривање права на мјесечни борачки додатак.

На данашњој сједници дата је сагласност на меморандум о сарадњи Владе и Борачке организације Републике Српске, а што је резултат разговора Владе и ове организације.

-Полазећи од опредјељења Владе Српске да се статус борачких категорија треба побољшати, предложено је потписивање меморандума о сарадњи између Владе и Борачке организације Српске - наводи се у саопштењу.

Станарско право

 

Влада Српске утврдила је и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о државним становима на којима не постоји станарско право, чиме је створен правни основ за коначно рјешавање стамбеног питања једне категорије лица као и извршавање обавезе коју локалне заједнице имају у погледу њиховог стамбеног збрињавања.

Овом измјеном и допуном закона јединице локалне самоуправе добијају могућност да изврше своју законску обавезу и ријеше стамбено питање носиоцима станарског права на стану у приватном власништву додјелом другог стана који је претходно локалној заједници враћен на располагање.

У противном, без ове законске допуне, локалне заједнице би и даље имале обавезу рјешавања стамбеног питања поменутим лицима, али би за то морале користити друга средства што је до сада за њих представљало велику обавезу, јер локалне заједнице не располажу са довољно стамбеног фонда нити средстава у буџету за реализацију те обавезе, наводи се у саопштењу.

Истовремено се стварају услови да се стан који су та лица до тада користила врати у посјед њиховим првобитним власницима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана