Влада Српске усвојила закључке о раду Kомисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву

Срна
Влада Српске усвојила закључке о раду Kомисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву

БАЊАЛУКА - У Административном центру Владе Републике Српске одржана је посебна сједница Владе Републике Српске, на којој се разматрао Извјештај о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. године.

- На приједлог предсједника Комисије професора Рафаела Изрелија који се обратио путем видео-линка, Влада Српске је примила извјештај к знању и усвојила закључке - рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић на конференцији за новинаре.

Влада Републике Српске сматра да ће Извјештај о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. године допринијети објективном и непристрасном сагледавању чињеница у вези са страдањем Срба у Сарајеву, изјавио је Којић.

"Једино истинито и цјеловито сагледавање ратних догађаја у Сарајеву, али и у цијелој БиХ допринијеће јачању повјерења и толеранције међу народима у БиХ, коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација", рекао је Којић на конференцији за новинаре након посебне сједнице Владе на којој је разматран овај извјештај.

Он је навео и да се подаци о броју погинулих поклапају са бројем којим располаже Центар.

Којић је нагласио да се овај извјештај може сматрати ауторским дјелом, те да ће бити израђена Интернет страница на којој ће тај документ бити доступан широј јавности на енглеском и српском језику.

Он је рекао да је Влада Републике Српске примила к знању извјештај, те да су Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Српске задужени да заједно са ауторима извјештаја предузму све активности којима је циљ представљање резултата рада и извјештаја Међународне комисије.

Према његовим ријечима, Републички центар је задужен и да извјештај буде преведен на више страних језика.

"Извјештај се бавио истраживањем страдања Срба у Сарајеву са историјског, војног, политичког и других аспеката, а односио се и на реалну поставку и улогу медија у извјештавању током ратног периода у БиХ и конкретно у Сарајеву. Извјештајем је обухваћена и траума коју су Срби прошли током рата, а коју пролазе и данас", рекао је Којић.

Према његовим ријечима, извјештај највише одсликава карактер онога што се Србима дешавало у Сарајеву.

"Бавио се оним што су хтјели да прикажу да је била опсада у Сарајеву, али је чињеницама доказано да је то била блокада. У извјештају постоје и подаци о логорима у Сарајеву, силовањима, убијањима, те је дефинисано и да је српска заједница уништена у тоталитету", рекао је Којић.

Он је истакао да су аутори, у зависности од својих референци и стручности, обрађивали свако свој дио поглавља, те да стоје у пуном капацитету иза комплетног Извјештаја.

Којић је навео да је Центар доставио сву документацију коју је Међународна комисија тражила на увид, те да су кориштени домаћи и међународни извори.

"Међународна комисија је информације и документа тражила и од институција Федерације БиХ, али, нажалост, ниједан документ није достављен", рекао је Којић.

Он је додао да је Међународна комисија завршила свој рад и на Извјештају за Сребреницу, те да су у току техничке ствари, као што је лекторисање и превод, након чега ће и овај извјештај бити представљен јавности.

Сједници Владе присуствовала је и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Предсједавајући Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву је стручњак из Израела Рафаел Израели, професор на Јеврејском универзитету и експерт из области историје радикалног исламизма који се сједници прикључио посредством видео-линка.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана