Влада Српске усвојила двије одлуке о емисији обвезница

Срна
Влада Српске усвојила двије одлуке о емисији обвезница

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас двије одлуке о емисији обвезница Републике Српске јавном понудом којом је планирано да буде емитовано 30.000, односно 45.000 обвезница номиналне вриједности од по 1.000 КМ.

Према усвојеној одлуци о 59. емисији обвезница Српске планирано је да се емитује 30.000 обвезница номиналне вриједности 1.000 КМ са роком доспијећа од седам година и каматном стопом 6,1 одсто годишње, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Ова емисија обвезница је везана за валутну клаузулу евро.

Главница се исплаћује једнократно по доспијећу, односно по истеку рока од седам година од дана регистрације емисије, а камата једном годишње.

Када је ријеч о 60. емисији обвезница Републике Српске, планирано је да се емитује 45.000 обвезница номиналне вриједности 1.000 КМ, са роком доспијећа од пет година и каматном стопом од 6,1 одсто годишње.

Ова емисија се емитују у валутној клаузули конвертибилна марка.

Главница се исплаћује годишње по истеку сваке године од дана регистрације емисије на начин да се од номиналног износа у 2024, 2025, 2026. и 2027. години исплаћује по 10 одсто, а у 2028. години 60 одсто. Камата се исплаћује једном годишње и рачуна се на неотплаћени дио главнице.

Намјена средстава прикупљених емисијом обвезница је обезбјеђивање средстава у складу са буџетом Републике Српске за ову годину.

-Република Српска одговорно управља финансијама и упоредо са одлукама о задуживању које су дефинисане Законом о задуживању, дугу и гаранцијама, те одлукама о краткорочном и дугорочном задуживању, редовно измирује све обавезе и истовремено отплаћује стари дуг - додаје се у саопштењу.

Према посљедњим подацима, стање укупног дуга Републике Српске, када се пореди са кретањем бруто домаћег производа износи 40,8 одсто, а јавног дуга 34,4 одсто, на основу чега се може закључити да Република Српска није презадужена, те да има капацитета да доспјеле обавезе измири у року и у складу са стратешким документима и плановима Владе.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о унапређењу стања у области информационе безбједности у Републици Српској.

Задужени су Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Министарство унутрашњих послова да израде анализу ризичних "онлајн" појава за дјецу и младе и да идентификују правце системског одговора у пољу информационе безбједности дјеце и младих.

С циљем унапређења функција постојећег ЦЕРТ тијела Републике Српске биће израђен пројекат унапређења националног ЦЕРТ-а, као и оснивања мреже ЦЕРТ-ова у Републици Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана