Влада Српске усвојила Документ оквирног буџета

Срна
Влада Српске усвојила Документ оквирног буџета

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је Документ оквирног буџета Српске за период 2023-2025. којим се дефинишу средњорочни стратешки оквир за припрему буџета, са исказаном опредијељеношћу Владе за консолидовањем јавних финансија, са смањењем дефицита у 2023. на 99,9 милиона КМ, те планираним суфицитима у 2024. од 52,6 милиона КМ, а у 2025. од 46,5 милиона КМ.

Расположиви макроекономски показатељи у Републици Српској у овој години указују на даљи раст привреде по номиналним стопама, али је усљед инфлаторних притисака који се настављају и у овој години реални раст бруто домаћег производа (БДП) почео успоравати и очекује се да ће његов реални раст у овој години износити 3,2 одсто.

Пројектоване стопе привредног раста у периоду 2023-2025. година износе 3,1 одсто, 3,6 одсто и 3,4 одсто респективно, а остварење пројекција у условима неизвјесности подложно је углавном спољним ризицима, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Очекује се даљи опоравак привредне активности вођен домаћом тражњом, уз позитиван допринос потрошње и инвестиција, наводи се у саопштењу.

На сједници је усвојена Одлука о измјенама и допунама Одлуке о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција, на основу које се из буџета Српске у овој години финансирају и суфинансирају пројекти у износу од 238,2 милиона КМ.

На основу ове одлуке, планирана је финансијска подршка за дјелимичну санацију објекта Матерните и Клинике за инфективне болести Универзитетско клиничког центра Републике Српске у укупној вриједности од 2,6 милиона КМ.

Измјенама и допунама одлуке је планирано финансирање изградње спортске дворане у Омарској укупне вриједности два милиона КМ, те изградња канализације у овој локалној заједници вриједности милион КМ.

У Програм јавних инвестиција је, између осталог, уврштено и финансирање пројекта изградње водоводне мреже у насељима Велико Паланчиште, Стари Воћњак и Каваниште, вриједности око два милиона КМ.

Такође, из јавних инвестиција ће бити финансирано и асфалтирање више путних праваца на подручју Приједора, укупне вриједности 4,8 милиона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана