Влада Српске усвојила буџет за 2022. годину, Видовићева најавила више новца за раднике, пензионере, борачке категорије

Срна
Влада Српске усвојила буџет за 2022. годину, Видовићева најавила више новца за раднике, пензионере, борачке категорије

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске данас је по хитном поступку утврдила Приједлог буџета Српске за наредну годину у износу од четири милијарде и 24 милиона КМ, који је већи за осам милиона КМ у односу на овогодишњи буџет Српске, саопштила је министар финансија Републике Српске Зора Видовић. `

Видовићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци након посебне сједнице Владе Републике Српске рекла да буџетски приходи износе три милијарде и 300 милиона КМ, текући расходи износе двије милијарде и 916 милиона КМ, што је у корист прихода 388 милиона КМ и то значи да се упркос проблемима због пандемије корона вируса буџет Српске налази у доброј кондицији.

Она је рекла да се у Буџету Српске за идућу годину очекује раст директних прихода од седам одсто, раст индиректних прихода од осам одсто, истичући да је раст бруто домаћег производа пројектован од 4,5 до пет одсто, док је у овој години раст БДП-а у Републици Српској требало да буде од 5,4 до 5,6 одсто.

Када је ријеч о расходовној страни Буџета, Видовићева је рекла да су повећане плате за буџетске кориснике, за плате до 1.000 КМ пет одсто, а за плате веће од 1.000 КМ три одсто, истичући да повећање плата у односу на ову годину износи 61,85 милиона КМ. 

"У Буџету за идућу годину планирано је за пензије повећање од 61,2 милиона КМ, повећање за осам милиона КМ гранта за набавку технологија у привреди, повећање свих издатака за борачке категорије за 13,7 милиона КМ, грант према Фонду здравства повећан је за 80 милиона КМ смањењем стопе доприноса за здравствено осигурање са 12 одсто на 10,2 одсто, док је издвајање за Фонд дјечије заштите повећано за седам милиона КМ", истакла је Видовићева.

Она је рекла да су инвцестиције у идућој години повећане за 41 милион КМ.

Видовићева је нагласила да ће сваки запослени радник сада имати извјештај о својој бруто плати, истичући да сваки дио бруто плате од 1.000 КМ неће бити опорезован, те да ће по том основу 54 милиона КМ бити усмјерено на плате свих запослених радника у Републици Српској.

Она је рекла да се Влада опредијелила за растерећење привреде смањењем доприноса и пореза на доходак.

"Влада Републике Српске опредијељена је за помоћ привреди и субвенције за набавку нових технологија", истакла је Видовићева.

Она је рекла да од набавки нових технологија у привреди очекује да привредни субјекти из Републике Српске буду конкурентнији на међународном тржишту и да задрже ниво раста извоза који је у овој години 30 одсто, да се повећа производња и извоз, наводећи да ће се тиме повећати потрошња, инвестиције на домаћем и међународном плану.

"Влада је по хитном поступку утврдила и Приједлог закона о извршењу Буџета за 2022. годину, те Програм економских реформи Републике Српске за период 2022-2024. година", рекла је Видовићева.

"У Програму Економских реформи имамо 24 мјере, од којих имамо пет нових мјера које смо увели у 2022. години, а остале мјере се континуирано спроводе сваке године", истакла је Видовићева.

Она је рекла да пет нових мјера односи на растерећење опорезивања рада и смањење парафискалних оптерећења, упрвљање локалним развојем и унапређење услуга у области локалне самоуправе, прелазак индустрије ка зеленој и кружној економији, а то се односи на хидроелектране, вјероелектране и соларне електране, те управљање посебним категоријама отпада.

По хитном поступку утврђени су и приједлози закона о измјенама и допунама Закона о доприносима, Закона о порезу на доходак, Закона о раду и Закона о дјечијој заштити.

У приједлогу буџета за 2022. годину најзначајнија повећања расхода за лична примања

У Приједлогу буџета Републике Српске за 2022. годину на позицији расхода најзначајнија су повећања за лична примања запослених, за шта је планирано 926,6 милиона КМ, што је више за 61,9 милиона КМ, односно 7,2 одсто у односу на ребаланс овогодишњег Буџета.

Планирано повећање представља једну од мјера Владе Републике Српске, које доприносе привредном расту, те побољшању економско-социјалног положаја запослених у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу након данашње сједнице Владе.

У саопштењу се наводи да ће бити повећана средства за исплату пензија за 61,2 милиона КМ, грант за подршку развоја привреди и побољшању ефикасности пословања и увођења нових технологија биће повећан за осам милиона КМ, издвајања за борачке категорије повећано за 13,1 милион КМ.

Трансфер за Фонд здравственог осигурања биће већи за 80 милиона, због планиране измјене Закона о доприносима, Фонду дјечије заштите предвиђено је повећање издвајања за седам милиона КМ, а јавне инвестиције веће су за 41 милион КМ и укупно износе 150 милиона КМ.

Издаци за отплату дугова у 2022. години планирани су у износу 454,6 милиона КМ, што представља умањење од 112,5 милиона КМ, у односу на 2021. годину.

Влада је данас утврдила Приједлог буџета Републике Српске за 2022. годину у износу од четири милијарде и 24 милиона КМ, што је више за осам милиона КМ од ребаланса буџета Републике Српске за 2021. годину.

Укупни буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину у 2022. години износе 3.303,8 милиона КМ, што представља повећање од 36,2 милиона КМ, односно 1,1 одсто у односу на 2021. годину, наводи се у саопштењу.

Приходи од индиректних пореза за 2022. годину планирани су у износу од 1.506,8 милиона КМ са ино дугом од 253,8 милион КМ, што представља увећање од 97,6 милиона КМ, односно 6,9 одсто у односу на средства планирана ребалансом за 2021. годину.

Приходи од пореза на доходак планирани су у износу од 177,3 милиона КМ и већи су за око 23 милиона КМ од овогодишњег ребаланса, односно 14,9 одсто.

Приходи по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање у Приједлогу буџета Републике Српске за 2022. годину износе 1.069,8 милиона, што представља увећање од 59,4 милиона КМ или 5,9 одсто у односу на ребаланс.

Влада је утврдила и Приједлог закона о извршењу Буџета Републике Српске за 2022. годину чији је циљ да утврди права и обавезе органа у извршењу Буџета Републике Српске за 2022. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана