Влада Српске уложила сто милиона КМ у здравство током пандемије

Срна
Влада Српске уложила сто милиона КМ у здравство током пандемије

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је Влада Републике Српске уложила више од сто милиона КМ у здравствени систем током протеклих шест мјесеци борбе против вируса корона.

- Учинићемо све да припремимо Републику Српску и за најтежи сценарио који би, према неким процјенама, могао да дође за мјесец или два када се вирус корона помијеша са сезонсим грипом и када се очекује гора епидемиолошка ситуација, због чега морамо да направимо ковид болнице у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Фочи - рекао је Вишковић, након посјете Болници "Свети врачеви" у Бијељини, гдје је данас стигло још 10 респиратора које је обезбиједила Влада Републике Српске.

Он је нагласио да је поносан што је Република Српска од појаве пандемије вируса корона у марту обезбиједила и пи-си-ар лабораторије у Бијељини, Фочи и Добоју, које је прије тога имала само Бањалука у Институту за јавно здравство и Клиничком центру.

- Овдје је улагано и у марту, када смо радили проширење капацитета за ковид болеснике. Ниједног момента ни Болница у Бијељини нити цијели наш здравствени систем није био у позицији да било којем пацијенту каже да нема слободног кревета, респиратора или лијека - истакао је Вишковић.

Премијер је захвалио здравственим радницима Републике Српске за све што су у протеклих шест мјесеци борбе против вируса корона урадили за Републику Српску и здравље њених грађана.

- Морамо сви да будемо одговорни, то олакшава рад здравствених радника - поручио је Вишковић и навео да лијечење једног ковид пацијента у здравственом систему кошта више од 2.000 КМ по дану.

- Ми данас можемо да констатујемо да имамо епидемиолошку ситуацију која је стабилна и под контролом, наш здравствени систем није преоптерећен ни затрпан, имамо довољно капацитета и средстава - навео је предсједник Владе и замолио грађане да се одговорније понашају како би се и здравственим радницима омогућио одмор, након шестомјесечног непрекидног рада, поготово у ковид одјељењима.

Вишковић је рекао да има дио грађана који се и даље понаша неодговорно, те подсјетио на јучерашње измјене законских рјешења које омогућавају да се више не толерише окупљање 500 умјесто 50 људи на једном мјесту, а да се за то само плати само новчана казна. 
- Сада ће ићи у првој варијанти затварање на седам дана, послије тога 15 дана, а ако се оглуши, биће одузимане и радне дозволе - најавио је премијер.

Након уручења још 10 респиратора за бијељинску болницу, Вишковић је поручио да Република Српска има довољно средстава да спремно дочека наредни период и могуће погоршање епидемиолошке ситуације.

Током посјете Болници "Свети врачеви" премијер је обишао радове на адаптацији зграда за нову ковид болницу и поликлинику, разговарао са вршиоцем дужности директора Болнице Златком Максимовићем и одржао састанак са Кризним штабом Болнице.

Максимовић је истакао да ће Болница употријебити све снаге и знање у борби против вируса корона, а истовремено ће наставити са развојем квалитета, као што је планирани свакодневни рад ангио сале од наредне године.

Према његовим ријечима, за нову ковид болницу Влада Републике Српске је обезбиједила 654.000 КМ, град Бијељина 200.000 КМ, а одређену финансијску помоћ најавиле су и друге локалне заједнице које гравитирају овој здравственој установи.

- Повећава се број новозаражених и број пацијената у ковид болници и спремамо се за тежи период за здравствени систем у новембру, што се најављује - рекао је Максимовић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић похвалио је рад здравствених радника и рекао да их Градска управа подржава финансијски и кроз обезбјеђивање епидемиолошке опреме, што ће и наставити, те навео да је Бијељина до сада уложила 1,7 милиона КМ у различите видове борбе против еподемије у протеклих шест мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана