Влада Српске: Потребно увођење новог система фискализације

Срна
Влада Српске: Потребно увођење новог система фискализације

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о потреби увођења новог система фискализације у Републици Српској.

Унапређење постојећег система фискализације је неопходно, прије свега, због технолошки застарјелог постојећег система, с циљем сузбијања сиве економије и превасходно стварања бољих услова пословања, саопштено је из Владе Српске.

Влада је сагласна да се приступи анализи и изради неопходних прописа који ће представљати правни основ за успостављање новог система фискалних каса базираног на моделу електронске „on line“ фискализације, те да се иницијални трошкови новог система фискализације финансирају из буџета Републике Српске у фазама.

Задужује се Министарство финансија да формира радну групу и да ангажује према потреби неопходна стручна лица како би допринијели изради система који ће у цјелости одговарати потребама Републике Српске у области регистровања промета.

Такође, Влада Републике Српске донијела је Одлуку о степену развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској за 2021. годину.

Развијене јединице локалне самоуправе су: Бањалука, Бијељина, Гацко, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Лакташи, Мркоњић Град, Пале, Приједор, Прњавор, Станари, Теслић, Требиње и Угљевик.

Средње развијене јединице локалне самоуправе су: Билећа, Брод, Козарска Дубица, Котор Варош, Милићи, Модрича, Соколац, Србац, Фоча и Челинац.

Неразвијене јединице локалне самоуправе су: Братунац, Вишеград, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Нови Град, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.

Изразито неразвијене јединице локалне самоуправе су: Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Пелагићево, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

На данашњој сједници, Влада је донијела Одлуку о одобравању средстава за финансирање пројекта из донаторских средстава Владе Републике Србије, у износу од 850.000,00 КМ, за финансирање пројекта "Изградња дјечијег вртића у општини Србац".

С обзиром да постојећи дјечији вртић у општини Србац не задовољава потребе ове локалне заједнице, Општина је изградњу новог објекта дефинисала као један од највећих приоритета. Општина је израдила пројекат новог објекта дјечијег вртића површине 1000 м2 и капацитета за 200 дјеце у једној смјени.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о додјели концесије за изградњу и коришћење соларне фотонапонске електране Требиње 1 на подручју града Требиње и дала сагласност на потписивање уговора о концесији за предметну соларну електрану. Концесија је додијељена привредном друштву Мјешовити Холдинг Електропривреда Републике Српске Матично предузеће а.д. Требиње.

Укупна процијењена вриједност инвестиције за реализацију пројекта у периоду трајања концесије износи 100.750.000 КМ. Инсталисана снага електране је 72,92 MW, а процијењена годишња производња 108,7 GWh.

Концесија се додијељује на период од 50 година, рачунајући од дана закључивања уговора о концесији, а соларна електрана ће бити реализована у периоду од 24 мјесеца од дана ступања на снагу уговора о концесији.

Концесионар је дужан да, прије потписивања концесионог уговора, у буџет Републике Српске уплати једнократну накнаду у износу од 503.750,00 КМ, а након изградње соларне електране, у буџет Републике Српске, концесионар ће плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055КМ по произведеном киловат-сату (kWh) електричне енергије, од чега ће 95% средстава бити усмјерено у буџет општине Требиње.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о провођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022. година у 2019. години.

Ова стратегије садржи статистичке показатеље безбједности саобраћаја за 2019. годину и преглед активности свих субјеката безбједности које се проводе континуирано, активности које су реализоване у 2019. години и активности које су започете у 2019. години.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана