Влада Српске одобрила више од 443.000 КМ за социјално збрињавање 239 радника

Срна
Влада Српске одобрила више од 443.000 КМ за социјално збрињавање 239 радника

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске донијела је данас Одлуку о одобравању средстава за социјално збрињавање радника, у износу од 443.227 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 239 радника из 27 предузећа, који су процесом стечаја или ликвидације предузећа остали без запослења.

Ова средства распоређују се Фонду ПИО Републике Српске, од чега се 131.145 КМ односи за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике предузећа Новинарско, издавачко, штампарско предузеће "Ослобођење" из Бањалуке /197 радника/, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Републике Српске.

Износ од 312.082 КМ предвиђен је за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике /42 радника из 26 предузећа/ који су се пријавили на Јавни позив Фонда ПИО Републике Српске отворен до 31. децембра ове године, а који са уплатом наведених средстава стичу услове за старосну пензију.  

Два милиона км за откуп тржишних вишкова поврћа

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Информацију о стању у производњи и пласману произведеног поврћа у Српској, а у вези са пандемијом вируса корона, у којој се наводи да ће из Компензационог фонда бити обезбијеђено два милиона КМ за финансирање интервентног откупа тржишних вишкова поврћа у циљу заштите домаће производње и стабилизације тржишта.
У овој години под повртарским културама засијано је око 1.000 хектара обрадивих површина више него претходне године, а обзиром на повољне агроеколошке услове за раст и развој повртарских култура, забиљежен је повећан принос, а самим тим појавили су се и тржишни вишкови поврћа, наводи се у саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу.

Влада је задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да донесе Правилник о начину и условима интервентног откупа тржишних вишкова произведеног поврћа у Српској.

На сједници је усвојена и информација о стручном оспособљавању најбољих студената Републике Српске, у којој се наводи да ће Влада Српске и ове године омогућити стручно оспособљавање у републичким органима управе за 34 студента генерације са два јавна универзитета у Српској.

Ријеч је од по 17 студената са универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Пројекат запошљавања најбољих студената који се реализује од прошле године, показао је одличне резултате и многи од студената су завршили приправнички стаж у органима јавне управе и стекли неопходно радно искуство које им је потребно за запослење.

Влада је задужила све републичке органе управе, јавна предузећа и јавне установе да у складу са својим дјелатностима и потребним стручним кадром обезбиједе стручно оспособљавање најбољим студентима јавних универзитета академске 2018/2019 године, који до дана доношења овог закључка нису засновали радни однос.

Такође, задужују се републички органи управе, јавна предузећа и јавне установе да о реализацији овог закључка извијесте Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.  

Додијељени подстицаји постигли ефекте

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске додијелило је прошле године подстицаје за 38 привредних субјеката у износу од 1.363.260 КМ, чиме је подржана реализација малих инвестиционих пројеката укупне вриједности 15.260.935 КМ, који се односе на набавку савремених технологија и опреме.
У информацији о утрошку и ефектима додијељених средстава подстицаја за директна улагања за мале инвестиционе пројекте у 2019. години, коју је данас усвојила Влада Српске, наводи се да су најзначајни ефекти додјеле подстицаја раст прихода и броја запослених.

Остварен је укупан раст прихода за 8,94 одсто, раст прихода од продаје учинака за 7,5 одсто, прихода од продаје учинака на иностраном тржишту за 8,7 одсто и повећање запослених радника за 4,45 одсто или за 368 радника.

Ресорно Министарство је додијелило ове подстицаје по Јавном позиву за додјелу подстицаја за директна улагања за мале инвестиционе пројекте у 2019. години, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

"Анализа финансијских показатеља пословања корисника подстицаја указује на позитивна кретања, због чега сматрамо да су додијељени подстицаји постигли одговарајуће ефекте и оправдали очекиване резултате", истиче се у саопштењу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана