Влада Српске: Мјере Владе „мрвице“ за поједине опозиционаре, али за грађане сигурно нису

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Република Српска одговорно води рачуна о заштити стандарда грађана, те су увредљиве тврдње да повећане плате, пензије и једнократне помоћи за младе, пензионере и борце представљају "мрвице", речено је Срни у Влади Републике Српске.

Поводом оптужби појединих опозиционих партије о томе да власт даје грађанима "мрвице у јеку инфлације", из Владе истичу да оно што они сматрају "мрвицама", заправо износи 240 милиона КМ заједно са повећањем пензија и плата од маја, социјалних давања и једнократних помоћи, а све са циљем да се грађанима помогне да се лакше носе са посљедицама инфлације која је глобални тренд и од које Република Српска, као ни остале земље, не може побјећи.

"И поред тога што још осјећамо посљедице пандемије вируса корона, за чије превазилажење је обезбијеђено и исплаћено више од 326 милиона КМ, припремљен је нови пакет помоћи за грађане који подразумијева повећање пензија и плата за 10 одсто, социјалних и борачких давања, као и једнократну помоћ за младе, борце и пензионере", нагласили су из Владе Српске.

Да би се помогло грађанима, напомињу из Владе, радило се и на умањењу пореских оптерећења и растерећењу привреде, с циљем стимулисања послодаваца да повећају плате запосленим.

"Тако је порез на плате смањен са 10 на осам одсто, неопорезиво је 1.000 КМ, а доприноси за здравствено осигурање сведени су на 31 одсто. Све ове мјере пратиле су интензивне субвенције привредним субјектима и пољопривреди, као и нтервентне набавке основних животних намирница како би се избјегла могућност несташице у условима глобалне несигурности и инфлаторних кретања", навели су из Владе Српске.

Оцијењено је да су све ове мјере можда "мрвице" за поједине опозиционере, који о овој теми често говоре без икаквих аргумената и искључиво са циљем позиционирања на изборним листама својих партија.

"За грађане ово је сигурно подршка, а за Владу, истовремено, озбиљан изазов да у изузетно сложеним околностима повећава плате и пензије, те издвоји додатни новац за социјално осјетљиве категорије становништва", нагласили су из Владе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана