Влада Српске кориговала буџете за рад представништва: Кесићу мање новца, Цицовић награђен

Маријана Миљић Бјеловук
Влада Српске кориговала буџете за рад представништва: Кесићу мање новца, Цицовић награђен

БАЊАЛУКА - Влада Српске срезала је количину новца за рад своја три представништва у иностранству, а повећала за њих пет. Највише је умањен буџет за представништво у САД и то за 250.000 марака, док је најбоље прошло представништво у Србији на чијем челу је Млађен Цицовић, јер је њима додато 110.000 марака више у односу на прошлу годину.

Умањена су издвајања за рад представништва Српске у Аустрији и Русији. Првима је буџет за ову годину олакшан за 150.000, а другима за 100.000 марака.

Када је ријеч о представништвима којима су у овој години повећана издвајања, поред оног у Србији које је најбоље прошло, друго и треће мјесто заузимају Грчка и Израел, којима је одобрено по 70.000 марака више у односу на онај новац који им је уплаћен у прошлој години.

Поред њих, нешто мање новца, тачније за 40.000 марака повећан је буџет Представништву РС у Краљевини Белгији, док је оном у Њемачкој додато 30.000 марака више за ову годину у односу на одобрени и уплаћени новац у претходној години.

Када се подвуче црта између укупних издвајања у прошлој години и одобреног новца у овој години укупан буџет за рад свих представништава смањен је за 180.000 марака. Односно у прошлој години представништва су добила 5,48 милиона марака, а у овој години одобрено им је, на основу раније одлуке Владе, 5,30 милиона марака. С друге стране, представништво у Србији претходних година било је прилично видљиво са својим активностима и има амбициозне планове и у текућој години па повећање буџета није неочекивано.

Шеф Представништва РС у САД Обрад Кесић јуче није одговарао на наше позиве тако да нисмо успјели добити одговор да ли је упознат зашто је Влада РС највише смањила буџет за њихов рад у овој години.

Шеф Представништва РС у Русији Душко Перовић рекао је “Гласу Српске” раније да су због инфлације и раста свих трошкова тражили нешто већи износ новца него што је одобрен за ову годину.

- Поскупјело нам је изнајмљивање канцеларија, сви трошкови иду узлазном путањом. Не знам да ли ће нам одобрени износ новца бити довољан, али преживјећемо - рекао је Перовић и додао да не зна зашто је Влада смањила издвајања за њихов рад у овој години. 

И шеф Представништва РС у Бечу Младен Филиповић рекао је да би добродошло да су буџети већи.

- Али шта је ту је. Упркос смањењу издвајања буџетског новца наставићемо да реализујемо зацртане планове - навео је Филиповић. 

Без шефа

На основу приједлога предсједника Републике Српске Милорада Додика актуелни шеф Представништва РС у САД Обрад Кесић постављен је за шефа Мисије БиХ при ЕУ. У Влади Српске за сада не откривају ко ће доћи на мјесто Кесића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана