Влада Србије да укине полицијску пратњу у међународном транспорту

Срна
Влада Србије да укине полицијску пратњу у међународном транспорту

САРАЈЕВО - Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић упутио је апел, односно молбу Влади Србије за укидање полицијске пратње и конвоја у међународном транспорту робе.

Митровић је у допису истакао да би укидање полицијске пратње и формирања конвоја помогло свим возачима, здравственим и радницима на граничним прелазима, те свим грађанима БиХ и Србије у снабдијевању потребном робом и значајно допринијело у борби против вируса корона.

“Окупљање возила која врше међународни транспорт за вријеме ванредног стања доводи до великих гужви на граничним прелазима, чиме се ствара могућност ширења заразе на возаче, полицајце, царинике и друге раднике на граничним прелазима”, напомиње се у саопштењу ресорног министарства.

Директивом Европске комисије од 24. марта о формирању “зелених коридора”, које је БиХ већ доставила у сједиште Транспортне заједнице и Европске комисије, и упутством о несметаном транспорту робе тежи се што више олакшати и убрзати међународни транспорт робе на граничним прелазима и кроз територије чланица ЕУ и западног Балкана.

На тај начин сва роба може олакшано и брже стићи до крајњег одредишта, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Митровић је нагласио да су у вријеме свјетске кризе изазване епидемијом вируса корона све чланице западног Балкана и Европске уније дужне да заштите здравље и животе грађана, те омогуће несметан проток робе у међународном транспорту.

Прије свега, напомиње се, то се односи на лијекове, санитетски и хигијенски материјал, медицинску опрему, прехрамбене производе те другу робу неопходну за несметано функционисање привредних субјеката.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана