Влада сабира дуг према радницима

Маријана Миљић
Влада сабира дуг према радницима

Бањалука - Анализа дуговања на основу накнада према запосленим у јавном сектору РС биће урађена до краја мјесеца, а социјални партнери интензивираће преговоре како би што прије био израђен општи колективни уговор.

Договор о ова два питања постигнут је јуче на састанку потпредсједника Владе РС Антона Касиповића и министра управе и локалне самоуправе Лејле Решић са предсједницима синдиката управе, радника унутрашњих послова и правосуђа Томиславом Врховцем, Аницом Јондић и Синишом Петровићем.

- Приликом израде анализе дуговања посебан акценат биће стављен на накнаде за превоз. Нови састанак са представницима синдиката биће одржан након што буде урађена ова анализа, односно крајем јануара или почетком фебруара - саопштио је Биро за односе са јавношћу Владе РС.

На састанку је било ријечи и о осталим заједничким активностима социјалних партнера у 2017. години, а Влада је затражила од представника синдиката да дају сугестије за њен приједлог за програм рада Народне скупштине Српске и овој години.

Петровић је нагласио да је потребно што прије направити анализу дуговања на основу накнада за превоз, јер је то тренутно највећи проблем са којим се суочавају радници.

- Питање накнада приоритет је за синдикат. Договорено је и да направимо план активности социјалних партнера за ову годину - навео је Петровић.

Врховац вјерује да ће се, након што израде план активности за ову годину, све стране придржавати тог документа. Синдикати су поручили и да треба што прије да буде донесен општи колективни уговор, јер се за непуних седам дана навршава година од ступања новог Закона о раду на снагу. Социјални партнери у 2016. нису могли да се договоре о овом документу, због чега је Влада РС одредила његове основне одредбе које ће бити на снази све док послодавци, синдикати и Влада не постигну потпуну сагласност.

Послодавци

Састанку са представницима Владе РС и синдиката нису присуствовали послодавци. Из Владе су саопштили да ће и њих наредних дана позвати на одвојени састанак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана