Влада Српске: Прошле године забиљежено највише запослених

Срна
Влада Српске: Прошле године забиљежено највише запослених

БАЊАЛУКА - У 2020. години забиљежен је највећи број запослених у Републици Српској који је износио 274.227, што је више за 19.922 у односу на 2016, наведено је у Информацији о стању у привреди у Српској за прошлу годину.

Ову информацију, коју је израдило Министарство привреде и предузетништва, данас је усвојила Влада Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

"Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској је у 2020. години износила 956 КМ и реално је већа за 6,8 одсто у односу на претходну годину, док је тренд раста плате настављен и у 2021. години, па је тако просјечна плата у августу 2021. године износила 1.025 КМ", наводи се у саопштењу.

Током 2020. године дата је подршка привредним субјектима у периоду пандемије вируса корона на бесповратној и кредитној основи у износу од 291,75 милиона КМ, од чега је 178,17 милиона КМ на бесповратној основи.

У оквиру мјера и активности на побољшању пословног амбијента у 2021. години, настављено је с растерећењем рада, те је усвојен сет закона којима је омогућено повећање плата свим радницима. Неопорезиви дио плате је повећан са 500 на 700 КМ, те је омогућено рефундирање 100 одсто бруто плате за раднице које остварују накнаду у периоду кориштења породиљског одсуства.

Наредне двије године по 10 милиона КМ за ортопедску хирургију

Влада Републике Српске дала је сагласност да у републичком буџету за наредне двије године буде обезбијеђено по 10.000.000 КМ за сваку годину за реализацију пројекта "Ортопедска хирургија" Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

На данашњој сједници Влада Републике Српске прихватила је Информацију о капиталним улагањима и средствима за капиталне инвестиције Завода и захтјеву за подршку и додјелу средстава за капиталне инвестиције за реализацију овог пројекта.

Влада Републике Српске задужила је Завод да прибави неопходну инвестиционо-техничку документацију и спроведе поступак јавне набавке радова и набавку медицинске и немедицинске опреме и намјештаја, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Одјељење за ортопедску хирургију у Заводу је лидер у ендопротетици кука и кољена, те артроскопским реконструкцијама лигамената кољена и рамена, са значајном регионалном позицијом, те је значајна спрега са програмом рехабилитације оперисаних пацијената", наводи се у саопштењу.

Напомиње се и да је број захвата сваке године у порасту, што условљава и бољу опремљеност ортопедске хирургије и те додатне потребе за простором, с обзиром на то да тренутни смјештајни капацитети нису довољни.

"Садашњи простор Одјељења за ортопедску хирургију на локалитету Траписти, својим просторним и другим капацитетима, не може у потпуности задовољити комплетне услуге пацијентима", наводи се у саопштењу.

С обзиром на вриједност ове инвестиције и финансијске могућности Завода, Завод се опредијелио за реконструкцију и доградњу хотела "Слатекс". Цјелокупан пројекат је планиран у оквиру више фаза, а укупна вриједност инвестиције је 38.000.000 КМ, од којих ће дио средстава самостално обезбиједити Завод.

Утврђен Приједлог закона о измјенама и допунама Уредбе о компензационом фонду

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Уредбе са законском снагом о Компензационом фонду Српске.

Циљ је прецизније дефинисање чланова Уредбе ради квалитетније примјене у вези са условима, начином, корисницима и поступком за коришћење средстава Компензационог фонда, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби проширења циља Уредбе који подразумијева помоћ у спровођењу мјера превенције, спречавања ширења инфекција вирусима, дијагностиковања, лијечења, рехабилитације и збрињавања лица обољелих од вируса и поствирусних реконвалесцената, те санирање посљедица насталих усљед појаве заразних болести и потешкоћа насталих усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона.

- Предефинисање циља Уредбе извршено је ради истицања подједнаке важности финансирања превентивних радњи и мјера у поступку спречавања ширења заразне болести изазване вирусом корона, као и финансирања мјера и подстицаја са циљем санирања насталих посљедица - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи и да је за спровођење мјера Владе Републике Српске у борби против вируса корона до средине августа исплаћено укупно 308 милиона КМ, од којих из средстава Компензационог фонда 145,5 милиона КМ.

Уредба са законском снагом о Компензационом фонду Републике Српске донесена је 14. маја 2020. године ради ургентног дјеловања на санирању посљедица и потешкоћа у привреди и јавном сектору усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона.

У саопштењу је појашњено да је Уредбом прописано оснивање, статус, дјелатност и организација Компензационог фонда Републике Српске, извори средстава за пружање директне помоћи, управљање и располагање намјенским средствима, те јавност рада, извјештавање и надзор над прикупљањем, додјелом, односно распоређивањем средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана