Влада РС прихватила Информацију о Плану вакцинације

Срна
Влада РС прихватила Информацију о Плану вакцинације

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске прихватила је на данашњој сједници Информацију о Плану вакцинације против вируса корона у Републици Српској.

За спровођење Плана вакцинације против вируса корона у Републици Српској задужују се Институт за јавно здравство Републике Српске и друге здравствене установе у Републици Српској.

Институт за јавно здравство Републике Српске се задужује да редовно извјештава Владу Републике Српске о спровођењу Плана вакцинације против вируса корона у Републици Српској.

"Вакцинација, као најефикаснија специфична мјера за спречавање појаве и ширења заразних обољења, представља значајну мјеру у глобалној борби против пандемије COVID-19. Примарни циљ вакцинације против COVID-19 је да се смање морбидитет и морталитет узроковани овом болешћу те да се утиче на ограничавање ширења болести, како би се очувало функционисање здравственог система, економије, образовања и свих других аспеката друштва", саопштено је из Владе РС.

План вакцинације против вируса корона у Републици Српској садржи, између осталог, планирање и координацију кампање вакцинације против вируса корона у Републици Српској, приоритетне групе за вакцинацију у Републици Српској, управљање људским ресурсима потребним за кампању вакцинације и тренинг особља, чување и дистрибуција вакцина и припрема хладног ланца, мониторинг вакцинације, прикупљање, пријављивање и коришћење података из надзора над COVID-19 итд.

За запошљавање 2.882 особа у РС обезбијеђено више од 12 милиона КМ

Влада Републике Српске донијела је данас, на 105. сједници, у Бањалуци, Одлуку о усвајању Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2021. годину, за шта је обезбијеђено 12.188.000 КМ за запошљавање 2.882 особа.

Акциони план запошљавања у Републици Српској за 2021. годину је усклађен са Програмом економских реформи Републике Српске у области запошљавања и усаглашен са надлежним органима и институцијама.

"Средства ће бити усмјерена на реализацију Програма финансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и РВИ, Програма запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди и Програма подршке привреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање радника", саопштено је из Владе РС.

Ове и остале мјере и активности из Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2021. годину реализоваће надлежни органи и институције утврђени у Акционом плану.

Влада Републике донијела је данас и Одлуку о преусмјеравању неутрошених средстава из Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2020. годину, у укупном износу од 1.680.000,00 КМ.

С циљем потпуне реализације Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2020. годину, неутрошена средства у Програму "Заједно до посла", у компоненти ИИИ Запошљавање код послодаваца, у укупном износу од 1.680.000 КМ, преусмјеравају се у компоненту И и ИИ у оквиру истог Програма, у Програм подршке запошљавању младих са ВСС и ССС у статусу приправника и у Програм запошљавања циљних категорија у привреди.

У компоненти И Самозапошљавање дјеце погинулих бораца преусмјеравају се средства у износу од 88.000  КМ за самозапошљавање 11 лица и у компоненту II Самозапошљавање демобилисаних бораца и РВИ 952.000 КМ за самозапошљавање 136 лица.

У Програм подршке запошљавању младих са ВСС и ССС, компомента III преусмјеравају се средства у износу од 320.000,00 КМ за запошљавање 48 лица и у Програм запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди у компоненту I средства у износу од 320.000,00 КМ за запошљавање 80 лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана