Влада Републике Српске: Институту за јавно здравство пола милиона марака, помоћ за удружења

Срна
Влада Републике Српске: Институту за јавно здравство пола милиона марака, помоћ за удружења

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске одобрила је својом одлуком да Институту за јавно здравство Републике Српске, на име спровођења мјера за спречавање и сузбијање заразне болести изазване вирусом корона, буде дозначено пола милиона марака.

Ово је одобрено одлуком о давању сагласности на План утрошка средстава Министарству здравља и социјалне заштите за период 1. јануара до 31.марта у износу од 500.000 КМ, коју је Влада данас усвојила.

Влада је дала и сагласност на План утрошка средстава Министарству здравља и социјалне заштите за период јануар-март у износу од 187.500 КМ, од чега ће Црвеном крсту Републике Српске бити распоређено 150.000 КМ, сигурној кући "Искра" 35.000, те Удружењу трансплатираних Републике Српске 2.500  марака.

У саопштењу се додаје да је Влада Српске донијела и одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава Министарству здравља и социјалне заштите за период јануар-март у износу од 72.875 КМ од чега ће

Савезу дистрофичара Српске - Бањалука бити распоређено 4.500, Савезу глувих и наглувих Републике Српске - Бањалука 7.500 КМ, Савезу слијепих Српске - Бањалука 8.125 КМ, Савезу параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске 8.125 КМ, те Савезу удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске - Бањалука 8.125 КМ.

Савезу друштава добровољних давалаца крви Републике Српске - Требиње биће распоређено 6.500 КМ, Савезу за ријетке болести - Бањалука 7.500 КМ, Удружењу за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлост" Бањалука 7.500 КМ, а Организацији ампутираца "УДАС" Републике Српске 15.000 КМ.

Влада Републике Српске прихватила је данас Приједлог уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавања економских посљедица насталих усљед болести Ковид-19 изазване вирусом корона.

Овом уредбом са законском снагом утврђују се пореске мјере за вријеме ванредне ситуације и ванредног стања ради ублажавања економских посљедица насталих усљед болести Ковид-19 изазване вирусом корона с циљем смањења неликвидности пореских обвезника узроковане овим стањем, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Влада је прихватила Приједлог уредбе са законском снагом о роковима и поступању у управним поступцима и другим поступцима одређеним посебним материјалним прописима за вријеме ванредног стања за територију Републике Српске.

Влада је прихватила Приједлог уредбе са законском снагом о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању, те Приједлог уредбе са законском снагом о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању.

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом по питању појаве и ширења вируса корона и обољења узрокованог овим вирусом - Ковид 19 у Републици Српској, а узимајући у обзир озбиљност ситуације и важност поштивања прописаних мјера са аспекта јавног здравства и заштите здравља становништва Републике Српске, потребно је прописати начин извођења наставе у основним и средњим школама у новонасталим околностима, ванредна ситуација и ванредно стање, појашњава се у саопштењу.

Влада Републике Српске прихватила је Приједлог уредбе са законском снагом о ослобађању плаћања накнада за приређивање игара на срећу.

Овом уредбом се приређивачи игара на срећу ослобађају плаћања такозваног паушала на апарате за вријеме док траје забрана обављања те дјелатности, односно за вријеме ванредне ситуације и ванредног стања, а ради ублажавања економских посљедица насталих усљед болести Ковид -19 изазване вирусом корона, с циљем смањења неликвидности.

Влада је упутила све ове приједлоге уредби са законском снагом предсједнику Републике Српске да, у складу са уставним овлаштењима, донесе уредбе са законском снагом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана