Влада након 30 година укида наплату посебне републичке таксе

ГС
Влада након 30 година укида наплату посебне републичке таксе

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је Приједлог Закона о престанку важења Закона о посебним републичким таксама којим се укида обавеза плаћања посебне републичке таксе чији су обвезници сви привредни субјекти у Републици Српској.

-Циљ укидања посебне републичке таксе је растерећење привредних субјеката и бржи раст привредне активности у Републици Српској - саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да су од средине марта 2020. године донијели низ мјера и субвенција с циљем смањења и санирања штете и губитака који су настали у пословању многих привредних субјеката усљед дјеловања панедемије.

-Овим мјерама је, од 1. јануара 2021. године, републичка такса смањена за 30 одсто, а од 2022. године за 60 осто у односу на 2020. годину, док се од 2023. године, након 30 година примјене, предлаже њено укидање – навели су у Влади.

Процјена остварења прихода од посебне републичке таксе у 2022. години износи око пет милиона КМ.

- Из тог разлога, укидање ове таксе од 2023. године значило би одрицање од буџетских прихода Републике Српске у поменутом износу у корист даље подршке привреди – нагласили су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана