Влада ФБиХ: Усвојена одлука о ограничењу марже на производе

Срна
Влада ФБиХ: Усвојена одлука о ограничењу марже на производе

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ донијела је одлуку којом утврђује постојање услова за прописивање мјера непосредне контроле цијена на подручју ФБиХ, према којој правна и физичка лица имају обавезу да утврде и примјењују марже тако да оне не прелазе ниво маржи производа на дан 5. март ове године.

Као мјеру непосредне контроле цијена, Влада је прописала за поједине производе утврђивање маржи у трговини, а које се односе на производе у надлежности ФБиХ, кантона, градова и општина прописане одредбама Закона о контроли цијена, као и на остале животне намирнице, основне хигијенске и друге производе које продају сви учесници у ланцу снабдијевања, саопштено је из федералне Владе.

Одлука се односи на све врсте брашна, хљеба, пецива и друге пекарске производе од брашна и житарица, активни квасац, млијеко и млијечне прерађевине, јаја и производе од јаја, шећер, чај, зачине, со за људску исхрану, рижу, тјестенину, биљне и животињске масноће, све врсте свјежег меса, рибе и њихове прерађевине.

Наведена одлука се односи и на воће и поврће, сирће, месне конзерве, рибље конзерве, воду за пиће, јестиво уље, формуле за дојенчад и формуле након дојења, прерађену храну на бази житарица и дјечију храну за дојенчад и малу дјецу, додатке исхрани, дијететске производе /укључујући производе без глутена/, храну за посебне медицинске потребе, пелене за једнократну употребу за дјецу и одрасле, хигијенске улошке, те детерџенте за веш и суђе.

Маржа не смије бити мијењана ни на сапун, средства за дезинфекцију воде, простора и руку /укључујући концентровани алкохол/, тоалет папир, пасту за зубе, заштитне комбинезоне и другу заштитну и медицинску одјећу и обућу, заштитне наочаре и визире, заштитне рукавице и заштитне навлаке за ципеле, заштитне маске - хируршке, заштитне маске за лице "ФФП2" и "ФФП3", постељно и остало рубље за здравствени систем, све врсте сјеменског и садног материјала, средства за заштиту здравља биљака, сточну храну и компоненте за сточну храну, те на вјештачко ђубриво.

Влада ФБиХ измијенила је и допунила закључак од 26. марта и подржала иницијативу да кредитним задужењем код Свјетске банке буду обезбијеђена средства за финансирање - Хитне подршке као одговор на вирус корона у БиХ, у износу до 35,62 милиона америчких долара.

На ФБиХ ће бити алоцирано до 21,41 милиона долара /60 одсто/, а на Републику Српску до 14,21 милиона америчких долара /40 одсто/.

На сједници је донесена одлука којпом је утврђено да је изградња брзе цесте Лашва-Невић Поље, у дужини од 24,385 километара, од јавног интереса за ФБиХ. Федерални штаб цивилне заштите упознао је чланове Владе ФБиХ о активностима које предузима с циљем сузбијања и ублажавања посљедица утицаја епидемије вируса корона у ФБиХ до 3. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана