Вјекослав Беванда: Хорор из Федерације пребацују на БиХ

Жељка Домазет
Вјекослав Беванда: Хорор из Федерације пребацују на БиХ

И слијепцу је јасно да је посљедњих годину права криза у ФБиХ. Са овим догађајима криза се вјешто пребацила на ниво БиХ и, зачудо, нико више не помиње Федерацију и њене проблеме. Свима је јасно да су ове демонстрације политички инструисане, а доћи ће се и до тога ко стоји иза њих.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда.

* ГЛАС: Како оцјењујете посљедња догађања и протесте око јединственог матичног броја у Сарајеву?

БЕВАНДА: Посљедња догађања су још један у низу доказа да овако уставно устројена БиХ није стабилна ни самоодржива. Мени је жао да су сви проблеми у ФБиХ овим једноставно пребачени на државни ниво. Због свега овога смо доведени у ситуацију да се једино државно тијело које је функционисало беспријекорно и доносило одлуке, а то је Савјет министара, сада прозива за нерад. "Мирни демонстранти" позивају пензионисане војнике у ФБиХ да им се придруже, од Синдиката ФБиХ добили смо обавјештење да ће штрајковати пред зградом институција БиХ и све то јасно показује да се политика дубоко увукла у све.

* ГЛАС: Како ће даље функционисати Савјет министара?

БЕВАНДА: Да би Савјет министара даље функционисао, затражио сам од министра безбједности и безбједносних агенција да доставе извјештај и анализу ових догађања, да предузму одговарајуће мјере и дају одговор како ће даље осигурати безбједност свих чије је радно мјесто у зградама заједничких институција БиХ. Да би БиХ могла изаћи из талачке кризе у коју је упала мора, прије свега, да све врати у оквире закона и Устава.

* ГЛАС: То сте тражили у прошли четвртак. Јесте ли добили одговор?

БЕВАНДА: Нисам још. И током "талачке кризе" у Парламенту БиХ од подне па надаље тражио сам од свих безбједносних агенција да у склопу својих надлежности предузимају мјере. Сви су рекли да нису надлежни и на крају су и полицајци одбили асистенцију за безбједан излазак из зграде заједничких институција и парламентарцима и мени и свим запосленима.

* ГЛАС: Демонстранти су носили и Вашу фотографију уз натпис "Зашто њега нисте ухапсили?". Како гледате на то?

БЕВАНДА: То довољно говори о тим "мирним демонстрацијама". Доћи ће се до тога ко стоји иза демонстрација и демонстраната. Дефинитивно је јасно да ово нису спонтани скупови. Разумијем незадовољство грађана стањем у БиХ, али то незадовољство треба адресирати на праве адресе. Јасно ми је да су покушали да ме убију, али, ето, нису успјели.

* ГЛАС: Хоћете ли до стварања безбједносних услова заказивати сједнице у Сарајеву или на неком другом мјесту?

БЕВАНДА: Према Пословнику сједнице Савјета министара одржавају се у згради Парламента БиХ и немам намјеру да кршим Пословник. Сада не постоје услови за одржавање сједница. Ако је ово држава и у њој постоје они који примају плату за бригу о безбједности, онда они треба да дају безбједносне гаранције да се сједнице одржавају. Ми смо данас одржали телефонску сједницу Фискалног савјета јер не смијемо се играти тиме да изгубимо оно што имамо од ММФ-а.

* ГЛАС: Када ћете заказати сједницу?

БЕВАНДА: Нећу заказати сједницу и довести било кога у безбједносну опасност. Савјет министара није само скуп десет људи него га чине и пратеће службе. Створила се затрована атмосфера и постоји ризик у случају наставка рада у згради институција БиХ у Сарајеву. Чињеница је да су заказале полицијске и друге агенције за чување реда. Преризично је довести и једног човјека на посао, па да му се догоди оно што се догађало 6. јуна, када су "мирни" грађани "ципеларили" запослене који су послије радног времена покушали да оду кућама.

* ГЛАС: Да ли су протести, по Вама, били политички инструисани и ко стоји иза њих?

БЕВАНДА: Више је него јасно да се демонстрације нису десиле спонтано. Довољно и јасно о природи протеста говори чињеница да су организовани у дану када је почело издавање ЈМБ и када је дато довољно времена да Парламент нормално донесе закон о ЈМБ. Протести су сигурно политички мотивисани и инструисани. Чињеница да је прошлог четвртка украденим возилима био блокиран саобраћај испред зграде институција БиХ у Сарајеву најбоље говори о демонстрантима.

* ГЛАС: Хоће ли ови догађаји успорити даљи пут БиХ ка ЕУ?

БЕВАНДА: Вријеме ће показати да су за застој БиХ на њеном европском путу криви они који подржавају овакав начин рада и "талачке кризе". Они треба да се упитају зашто БиХ заостаје и не напредује. Ни ја лично, ни Савјет министара нисмо томе допринијели. И слијепцу је јасно да је посљедњих годину права криза у ФБиХ. Са овим догађајима криза се вјешто пребацила на ниво БиХ и, зачудо, нико више не помиње Федерацију и њене проблеме.

* ГЛАС: СДП је сада затражила измјене Устава и Изборног закона. Како то тумачите?

БЕВАНДА: Сједница Предсједништва СДП-а послије које су затражене измјене Устава и Изборног закона довољно говори о намјерама. Зна се да то није могуће и да се такве измјене могу донијети само у институцијама система. Некога тјерати у те институције док странци отказују доласке чак и на безбједносну конференцију која је требало да буде одржана, довољно говори о БиХ и стању у њој. Треба министар безбједности да одговори јавности на питање зашто је та конференција отказана.

Фискални савјет

- На телефонској сједници Фискалног савјета усагласили смо и усвојили допунско писмо намјере. Сједница Фискалног савјета је наставак "нормалног рада" и будући да смо везани роковима, с обзиром на то да је све усаглашено, једногласно је усвојено писмо намјере. Самим тим је омогућено да све то иде на борд директора и нормално повлачење новца ММФ-а - казао је Беванда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана