Високи званичник НАТО: БиХ у групи земаља стратешки битних за алијансу

Срна
Високи званичник НАТО: БиХ у групи земаља стратешки битних за алијансу

МАДРИД - Додјељивањем пакета додатне подршке у изградњи одбрамбених капацитета, БиХ је одлуком чланица Сјеверноатланског савеза сврстана у групу стратешки битних земаља за НАТО, рекао је данас новинарима у Мадриду неименовани високи званичник овог савеза.

Овај појачани ангажман НАТО-а представља практичну и политичку подршку уведену због могућег, како је речено, потпадања под утицај Русије, уз напомену да је „боље спријечити него лијечити“.

У историји НАТО-а до сада је додијељено само пет оваквих пакета подршке, а од јуче такав статус имају БиХ, Грузија, Молдавија, Ирак, Јордан, Индонезија и Маураитанија.

Ове мјере подршке за БиХ подразумијевају политичку и практичну подршку Алијансе која ће се заснивати на већ постојећим оквирима успостављене сарадње.

Према ријечима неименованог високог званичника Алијансе, разматра се увођење политичког савјетника за везу при НАТО штабу у Сарајеву који за сада има само војне капацитете.

Такође је предвиђено и повећање броја особља у НАТО штабу у Сарајеву, чиме би се ојачали капацитети у смислу јачања сарадње.
С обзиром да јучерашња одлука свазеника представља само стварање оквира сарадње, званичник НАТО-а је навела да ће се до краја године са саговорницима у БиХ радити на развоју тог пакета.

-Не постоји званични рок, али међу савезницима постоји осјећај хитности. Савјетници су нам дали политички мандат да развијемо детаље. Глава одлука од јуче јесте да се да зелено свјетло и ради са БиХ на развоју пакта. У практичном смислу то значи да смо добили свеобухватну водиљу и значајан сигнал да се БиХ сматра партнером у групи земаља за које савезници сматрају да су од изузетне политичке важности - навела је званичник НАТО-а.

Она је истакла да је ипак коначана одлука на БиХ да ли даље жели да иде евроатлантским путем, те да је БиХ за НАТО земља која је аспирант за чланство.

-Ми желимо то да се даље развија. Када смо прије неколико дана пред Самит разговали са представницима БиХ из различитнх институција и етничке припадности, ја сам схватила да су сви били веома привржени овим мјерама. Јединствен глас и консензус, колико могу да кажем, постоји - нагласила је званичник НАТО-а.

Она је указала на то да сарадња НАТО-а и БиХ не почиње од нуле него се развија од 2007. године.

-Не намећемо ништа било коме и све је на добровољној основи. НАТО подржава евроатлантски пут БиХ и без предрасуда се држимо принципа да је право сваке земље да изабере свој пут без икаквог утицаја - додала је високи званичник Алијансе. НАТО савез, који је током 73 године постојања број чланица повећао са 12 на 30, припрема се за своје девето проширење након што је послао позив за чланство Шведској и Финској. Министри иностраних послова Турске, Шведске и Финске потписали су у уторак у Мадриду трипартитни меморандум о разумијевању о процесу чланства нордијских земаља у НАТО, након чега је поново у фокусу проширење Алијансе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана