Вишковић: Важно што је прва помоћ стигла из Србије

Срна
Вишковић: Важно што је прва помоћ стигла из Србије

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић захвалио је вечерас у Бањалуци за помоћ Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу у медицинском материјалу која је упућена Српској за борбу против вируса корона.

Вишковић је вечерас приликом дочека камиона са помоћи новинарима изјавио да је помоћ Србије, више него значајна за здравствени систем у Српској.

"У име Владе захваљујем предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије за помоћ. Ово је потврда добрих веза и сарадње Србије и Српске", навео је Вишковић.

Вишковић је нагласио да ће Српска знати да цијени ову помоћ, која је прва помоћ за Српску, те да је баш то важно - што прва помоћ долази из Србије.

Камион са помоћи у Бањалуци је дочекао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Из Србије је раније најављено да ће пакет помоћи садржавати лијекове, по пет клиничких и транспортних респиратора, 30.000 епидемиолошких маски Н95, 200 наочара и 50.000 рукавица.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је раније да ће Србија помоћи Републици Српској и њеним грађанима у борби против вируса корона.  

Шеранић: Уз донацију Србије, ојачати капацитете дијагностике и лијечења

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће донација која је стигла вечерас из Србије помоћи Српској у реализацији трећег сегмента борбе против ширења вируса корона, а то је јачање капацитета дијагностике и лијечења и у име свих здравствених радника Српске захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу и руководству Србије за ову помоћ.
Шеранић је истакао да је ова донација веома вриједна и да ће сутра, према плану и приоритетима, кренути дистрибуција здравственим установама у Српској.

Он је навео да се праве планови реорганизације болница у Републици Српској и прераспоређивања капацитета, јер има болница којима одређени стручњаци у наредном периоду неће требати, па ће они бити распоређени гдје је тренутно највећа потреба.

"На овакву епидемију се тешко припремити, из фазе у фазу сагледавамо оно што је потребно. У овом моменту од опреме то су заштитна одијела, маске, рукавице, визири, наочаре за заштиту здравствених радника како би могли лијечити пацијенте, а да би пружили адекватну помоћ пацијенту приоритетне ствари су респиратори, лијекови, те и опремање осталих капацитета као што су операционе, порођајне сале и други смјештајни капацитети", рекао је Шеранић новинарима вечерас у Бањалуци приликом дочека донације из Србије.

Он је истакао да се, јачањем просторних капацитета, јачају и капацитети кроз опрему и изразио наду да ће ова епидемија бити доведена до краја са што мање посљедица.

Шеранић је додао да је веома задовољан са донацијом која је вечерас стигла из Србије, посебно када је од пријатеља као што је Србија, те подсјетио да на тржишту у овој ситуацији веома тешко доћи до медицинске опреме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана