Вишковић: Унапређење положаја бораца остаје обавеза и нове владе

Срна
Вишковић: Унапређење положаја бораца остаје обавеза и нове владе

БАЊАЛУКА- Мандатар Радован Вишковић нагласио је да константно унапређење положаја бораца и осталих категорија проистеклих из протеклог рата остаје неприкосновена обавеза и опредјељење и нове владе Републике Српске.

У наставку консултација са социјалним партнерима, Вишковић је данас у Бањалуци разговарао са делегацијом Борачке организације Републике Српске (БОРС) и више организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата које је упознао са програмским начелима будуће владе која ће, као што је чинила и актуелна, у овој категорији видјети партнера са којим ће заједно радити на даљем побољшавању њиховог положаја.

Представници БОРС-а и осталих организација изнијели су низ отворених питања са којим се суочава ова популација, те изразили очекивање да ће, у партнерству са будућом владом, радити на рјешавању свих проблема.

Осим БОРС-а, у консултацијама су учествовали и представници Организације старјешина Војске Републике Српске, Удружења “Ветерани”, Удружења ампутираца, Републичке организације породица заробљених и несталих бораца и цивила, Удружења жена жртава рата и Савеза удружења цивилних жртава рата. Предсједник Организације старјешина ВРС Слободан Жупљанин рекао је да је упознао мандатара о стратегијским циљевима ове организације, а то су јачање патриотског фронта снага за очување Српске и српског народа.

Жупљанин је рекао да је за Организацију важно питање материјалне, финансијске и сваке друге врсте помоћи старјешинама ВРС који су оптужени, осуђени и процесуирани за наводно почињене ратне злочине пред Хашким трибуналом и Судом БиХ.

Рекао да је упознао Вишковића са проблемом да Организација има одређен број старјешина који немају ријешено стамбено питање, а имају нека рјешења из Војске Југославије и Војске Србије и никада нису то право остварили.

-Договорили смо се са мандатаром да на првом заједничком састанку Владе Републике Српске и Владе Србије ово питање поставимо на дневни ред како би се ријешио овај проблем-  истакао је Жупљанин новинарима.

Након консултација мандатара са представницима борачке популације, Жупљанин је рекао да су стратегијски циљеви ове организације о којима је упознао мандатара и трагање за истином о Одбрамбено-отаџбинском рату, како истина не би постала оно што причају непријатељи српског народа.

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић је у петак, 25. новембра, почео разговоре са представницима политичких партија.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик додијелио је у сриједу, 23. новембра, Вишковићу мандат за састав нове владе, те одлуку о томе упутио Народној скупштини Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана