Вишковић: У плану станови за младе брачне парове у неразвијеним општинама

Срна
Вишковић: У плану станови за младе брачне парове у неразвијеним општинама

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да се у Влади Српске воде разговори о програму изградње стамбених објеката за младе брачне парове који живе у руралним подручјима у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама.

Одговарајући на посланичка питања на сједници Народне скупштине Републике Српске, Вишковић је рекао да ће овај програм ићи преко Министарства породице, омладине и спорта Српске.

Он је указао да Влада Републике Српске чини све да задржи младе људе у Српској, те навео да није сретан јер један број младих људи одлази са ових простора.

- Учинићемо све да млади људи траже своју перспективу на овим просторима - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је ових дана измијењен Акциони план запошљавања Завода за запошљавање Републике Српске, којим је проширен обухват лица која би требало, уз помоћ Владе Српске, да одраде приправнички стаж и да се запосле.

Вишковић је истакао да Влада посредством Министарства пољопривреде чини све да помогне људима који живе у руралним насељима да остану на својим огњиштима.

Додатних пет милиона км за инвестиције у пољопривреди

Премијер је нагласио да је Влада у Компензационом фонду од планираних осам милиона КМ, обезбиједила и додатних пет милиона КМ за инвестиције у пољопривредној производњи.

Вишковић је рекао да је одобрено 1.440 захтјева за субвенције у пољопривредној произвдњи, те да ниједан захтјев није одбијен.

Вишковић је истакао да је кроз сјетвене пакете одобрено два милиона КМ на почетку пандемије корона вируса, те да је одобрено додатних пет милиона КМ за откуп поврћа, јунади и свиња.

Он је подсјетио да је буџетом за 2020. годину за аграрни сектор предвиђено 75 милиона КМ, те да тај буџет тренутно износи 85 милиона КМ.

Говорећи о кредитним задужењима Републике Српске, Вишковић је рекао да планирано задужење Републике Српске за 2021. годину износи 733 милона КМ, а отплата кредита 530 милиона КМ, а за 2022. годину задужење 651 милиона КМ, а отплата кредита 533 милиона КМ.

Вишковић је рекао да Република Српска има завршен буџет за 2019. годину са суфицитом већим од 70 милиона КМ, док планом за ребаланс буџета за 2020. годину дефицит износи близу 400 милиона КМ.

Он је појаснио да је дефицит у буџету јер су мањи приходи планирани због корона вируса и износе 220 милиона КМ.

 

Аеродром у Требињу значајан пројекат за Српску

Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је изградња аеродрома Требиње веома важна и значајна за Српску и Херцеговину, а да ће власник 100 одсто бити Србија, која је инвеститор.

Вишковић је истакао да ће се о томе данас расправљати на сједници Народне скупштини Републике Српске, као и о предусловима како би посао изградње могао да почне.

- Постоје заједнички тимови Српске и Србије који ће радити на реализацији овог пројекта. Када закони и одлуке буду усвојени, ствара се правни основ да се од 1. октобра уђе у поступак експропријације за изградњу тог објекта. Инвестиција је вриједна око 100 милиона КМ. Први авиони, очекујем, да ће почети да лете већ крајем 2021. године - рекао је Вишковић у парламенту Српске.

Он је нагласио да овај аеродром има велику перспективу.

Када је ријеч о задужењима општина и њиховом развоју, Вишковић је истакао да Влада једнако помаже развој сваког дијела Српске.

Он је нагласио да Влада не прави разлику из које партије је који начелник, те да се задужују и општине које воде начелници из опозиције.

Вишковић је констатовао да је лицемјерна политика коју води опозиција јер је и тим општинама потребно задужење за поједине пројекте.

"Бук Бијела"

Када је ријеч о изградњи Хидроелектране "Бук Бијела", Вишковић је рекао да су владе Српске и Србије у том погледу урадиле све што је требало и да ће, према уговору електропривреда Српске и Србије, власништво бити 51-49 одсто у корист Србије.

. Све процедуре су завршене. Предат је уговор двије електропривреде на верификацију Конкуренцијском вијећу БиХ. Чекамо њихов одговор и када дође може се кренути у припремне радове. Тај објекат носиће назив "Хидроелектрана Горња Дрина" - рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће Влада Српске учинити све да помогне домаћим произвођачима меса, али да је то превасходно питање за Савјет министара.

- Ишли су захтјеви према Савјету министара да се бар на одређено вријеме заустави увоз меса и да домаћи произвођачи пласирају своје вишкове на нашем тржишту. О томе се још воде разговори, дошло је до тога да се одобри извоз на турско тржиште и ради се на томе и за друга тржишта - рекао је Вишковић.

Он је рекао да сваки министар у Влади Српске сноси одговорност за свој рад и дјеловање у свом ресору.

- Никад нећу бјежати од своје одговорности, али ниједан министар не може бити амнестиран од своје одговорности за рад у свом ресору. Ако је лош рад Владе, одговорност наравно носи и премијер - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да се увијек ради на томе да се унаприједи рад Владе и сваког министра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана