Вишковић: Сутра сједница Владе о кисеонику

Срна
Вишковић: Сутра сједница Владе о кисеонику

ТЕСЛИЋ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је за сутра сједницу Владе о кисеонику, те истакао да ће, када се докаже да се у нашим болницама користи медицински кисеоник, услиједити кривичне пријаве због ширења панике међу пацијентима и грађанима.


Вишковић је навео да је прича о кисеонику прешла у политику, те да се у овом случају може говорити и о лобирању појединаца, наводећи да једна фирма у цијелој БиХ има документацију о којој се сада говори, а у питању је фирма са простора Федерације БиХ.

Он је упитао шта би се десило да Република Српска зависи од те фирме, да ли би уопште могла добити кисеоник за своје здравствене установе.

“Према мојим информацијама, али имаћемо сутра на сједници Владе сигурно и више информација, та иста фирма од нас купује тај кисеоник, онда га препакује и само правно формално има документ, а онда каже да је то то”, рекао је Вишковић новинарима у Теслићу.

Прво шта ће урадити, истакао је, биће ангажовање независне куће која ће бити ван простора БиХ, јер због викенда није могло раније, те по хитном поступку тражити да се ураде анализе кисеоника који се користи у Републици Српској.

“Са сигурношћу могу да тврдим да ће те анализе показати да је то кисеоник који је чист 99,9 одсто или већ колико треба да буде и да је то медицински кисеоник, такав који се користи у свим здравственим установама не само у БиХ већ и у окружењу”, нагласио је премијер Српске.

Према његовим ријечима, након што стигне сва потребна документација која ће бити предочена јавности, епилог ће бити кривичне пријаве јер се уношење панике међу пацијенте и грађане овдашњим законима третира као кривично дјело.

“Нека појединци мало одговарају. Политика је нешто што треба да буде активност која се води одвојено од уплитања у животе, здравље људи”, рекао је Вишковић и додао да би дизање тензија код људи који се боре за кисеоник може да буде и кобно, а то је недопустиво.

Премијер Српске је навео да се може полемисати зашто се чекало од 2016. до 2021. године па се баш сада као проблематизује, оцијенивши да кад се нема своја активност, онда се трага за неком сензацијом, али је изабрана погрешна тема.

Он је навео и да као предсједник Владе не би да коментарише, да се не уплиће у блато, али да поставља питање, ако је тачно да су видео-снимци на којима се појављује градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић настали унутар институције, “да ли смо дотакли дно”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана