Вишковић: Српска успјешно спроводи план имунизације

Срна
Вишковић: Српска успјешно спроводи план имунизације

САРАЈЕВО - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Сарајеву да Српска успјешно набавља вакцине за своје грађане, да 28. фебруара долази још 20.000 доза, те да се вакцинација обавља по усвојеном плану Владе.

Вишковић је рекао да су се власти у Републици Српској одлучиле на самосталну набавку вакцине када су видјеле да је заказао процес путем "Ковакс" механизма, те да су врло брзо обезбиједиле велетрговца.

- Већ смо добили прве количине вакцина, 28. фебруара долази још 20.000, а сутра ћу имати информацију када је сљедећа испорука. Ми идемо својим путем - изјавио је Вишковић новинарима након састанка члановима Предсједништва БиХ, предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом, те премијером Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадилом Новалићем.

Он је рекао да је у уговору који је Министарство цивилних послова потписало са "Коваксом" наведен рок - први квартал 2021. године, али да је данас на састанку одлучено да буде упућено писмо "Коваксу" и да се тражи да испуни преузете обавезе.

Вишковић је поновио да није било разлога да БиХ не добије вакцине на вријеме, јер је Република Српска на вријеме све испоштовала, иако се у ФБиХ каснило.

-  Ми смо авансно платили 1.230.000 доза за БиХ и то је било довољно за 20 одсто становништва - појаснио је Вишковић.

Вишковић је рекао да Српска преговара са свим произвођачима вакцина, те да би се ускоро могла очекивати и набавка кинеске вакцине.

- Грађани Републике Српске неће морати да чекају. Сад ће кренути континуирана испорука и ући ћемо у план вакцинације онакав какав је донијела Влада - поручио је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске је рекао да је данас на састанку показана спремност да "Крајина груп" буде велетрговац за увоз и кинеске и руске вакцине за цијелу БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана