Вишковић: Српска нуди добре услове за инвестирање

Срна
Вишковић: Српска нуди добре услове за инвестирање

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да Српска нуди изузетно добре услове за инвестирање, попут повољних пореза, јефтиних енергената, закона о подстицајима, због чега се многи инвеститори управо одлучују за улагање у Српској.

Вишковић је навео да је таква једна инвестиција њемачке компаније у Прњавору, вриједности веће од 150 милиона евра, а која планира да запосли више од хиљаду радника или словачке фирме "Целекс" која жели да инвестира око 130 милиона евра и да комплетну производњу пресели у Бањалуку.

Прије почетка промоције резултата "БФЦ" програма сертификације, премијер Српске је рекао да је Влада заједно са Привредном комором и пословном заједницом стварала повољан пословни амбијент, а да локалне заједнице које имају овај сертификат имају и већи број инвестиција у односу на оне које немају испуњене стандарде.

"Имамо инвеститоре који су обишли пола Европе и одлучили су да инвестирају у Републику Српску", рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да није лако добити "БФЦ" сертификат и да процедура, у најбољем случају, траје годину дана, али да је задовољан чињеницом да већ 16 локалних заједница у Српској испуњава тражене стандарде и да је то највећи број од свих земаља из окружења и ФБиХ.

Вишковић је истакао да више од десет локалних заједница, које већ имају овај сертификат, жели ресертификацију, односно прелазак на већи ниво стандарда.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да се већ десет година спроводи "БФЦ" програм сертификације, односно стварање повољног пословног окружења.

"Процедура траје око годину дана с обзиром да има десет главних критеријума и око 70 подкритеријума. Локалне заједнице морају да имају стратегију развоја, људске капацитете, привредне одборе, савјете...", навео је Ћорић.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић рекао је да добијањем "БФЦ" сертификата стварају повољно пословно окружење, те јачају правну и економску сигурност инвеститора.

Он је навео да ова локална заједница већ има једну индустријску зону, а у плану је и изградња друге, јер се многи инвеститори интересују за улагање у ову општину.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић каже да овај сертификат нуди низ претпоставки када је ријеч о стварању претпоставке за реализацију пројеката, тако и ефикасности рада општинске управе.

"У будућем периоду очекујемо многобројне позитивне ефекте, прије свега препознатљивост за нове потенцијалне инвестиције", рекао је Драгосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана