Вишковић: Српска најповољнији амбијент за привреднике

ГС
Вишковић: Српска најповољнији амбијент за привреднике

ЦИРИХ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је данас на састанку у Цириху са инвеститорима из дијаспоре усаглашено да је амбијент који Република Српска нуди привредницима најповољнији у региону, али да има простора да се унаприједи.

Унапређење значи дисциплину, односно да се плаћају порези и доприноси на стварно исплаћене плате, а не на минималне како би дошли у позицију да порасту приходи да би се на расходовној страни могла смањивати оптерећења или давања која имају привредници, појаснио је Вишковић.

“Ми смо данас прошли кроз то шта привредници имају као замјерке, а шта би ми као институције требало да урадимо да те њихове инвестиције иду улазном путањом”, рекао је Вишковић послије састанка.

Он је напоменуо да је и јуче на Самиту пословне дијаспоре у Цириху рекао да у привреди нема емоција, да се ту мора водити рачуна о профиту, о приходима и да је све усмјерено ка томе.

“Да би имали што већи приход, што већу комапнију, да би она успјешно пословала морате да имате што више запослених и да остварите што већу добит”, рекао је Вишковић.

Он је навео примјер предузећа “Стандард” из Прњавора гдје више од 20 година има своје погоне, као и привреднике из Модриче, истакавши да они више нису потенцијални, већ стварни инвеститори у Републици Српској.

“Они су људи који годинама привређују и своје производе пласирају на европско, свјетско тржиште. Разговарали смо о ономе што би могло унаприједити њихове процесе”, појаснио је Вишковић.

Усагласили су се, каже, да систем образовања у одређеном микролокалитету треба прилагођавати потребама тих људи.

Вишковић је рекао да они немају озбиљне проблеме, те навео примјер вишегодишњег рада компаније “Стандард” која има више од 350 запослених.

“Они су жељели да уложе у Српску и на томе сам им захвалан”, истакао је Вишковић.

Един Дацић, предсједник Скупштине Фабрике намјештаја “Стандард” и предсједник Савјета страних инвеститора Републике Српске, задовољан је што су имали прилику да подијеле искуства, за која је рекао да су иначе веома позитивна.

Он је указао да постоје одређени изазови попут нелојалне конкуренције и да та борба траје годинама, те да је срећан да се размишња да се томе и озбиљније приђе.

“Задовољни смо да смо чули да за то постоји разумијевање и да се траже рјешења која би дозвољавала домаћим фирмамам да увезу страну радну снагу будући да постоји одлив становништва”, рекао је Дацић.

Он је додао и да је веома срећан да постоји отворена комуникација и нада се да ће наћи рјешење добро и за њих и за Републику Српску.

Далибор Николић из фирме “Џенерал електрик”, савјетник инвеститор у компанији “Опима паувер” из Модриче, рекао је да запошљавају око 40 радника, али да имају дефицит специјалиста енергетичара и сада морају да користе људе из региона, јер ће за три-четири године имати обучене људе из тог сектора.

“Тај проблем има и централна Европа, а не само јужна и размјеном покушавамо да обезбиједимо адекватан кадар да би могли да функционишемо”, рекао је Николић.

Он је навео да су на данашњем састанку изнијели проблем дефицитарног образовања гдје су се сагласили да је то будућност и да заједно раде на томе да задрже младе у Српској и обезбиједе привредницима да могу да квалитетно производе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана