Вишковић: Српска има готово четири милијарде КМ уговорених инвестиција

Срна
Вишковић: Српска има готово четири милијарде КМ уговорених инвестиција

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Српска има готово четири милијарде КМ уговорених инвестиција и истакао да је у току реализација многих енергетских и инфраструктурних пројеката.

“Од пројекта хидроелектрана жДабарж који би у наредних 15 до 20 дана требао да буде коначно потписан и да почну радови, до ХЕ жБистрицаж и ја сам током боравка у Кини договорио овај пројекат који је у фази реализације. Разговарао сам са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Аном Брнабић о пројектима за жГорњу Дринуж и жБук бијелуж”, навео је Вишковић.

Он је нагласио да, иако политичко Сарајево покушава да оспори све ове пројекте, они се крећу својим током.

Вишковић је вечерас за АТВ рекао да му је жеља била да посебно заживе инфраструктурни пројекти, односно изградња ауто-путева, поготово јер такве инвестиције захтијевају дуг период од момента експропријације и рјешавања имовинско-правних односа до почетка радова.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је да је Влада Републике Српске дала све од себе у вријеме пандемије вируса корона и украјинске кризе, али да он лично сматра да увијек може више и боље и да никада не прихвата да је дао свој максимум.

Вишковић је истакао да је од протекле четири године, година дана била посвећена стратешким питањима, док су све остало били одговори на ситуације које нису биле производ Српске и њених институција.

“Ми морамо дати одговоре на такве ситуације. Иако је и данас овај вирус међу нама и не знамо колико ће још бити присутан - треба бити обазрив”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да за сваки проблем постоји рјешење, те да је за њега најтежи период био почетак пандемије када су границе су биле затворене, а из држава као што су Италија, Француска и Енглеска свакодневно стизале потресне слике о данку који је узео вирус корона.

Вишковић је рекао да је Република Српска одолијевала оваквом притиску и послије Србије, међу првима, имала вакцине.

Подсјетивши да је његов четворогодишњи мандат обиљежила и такозвана афера “кисеоник” Вишковић је то упоредио са државним ударом на Републику Српску и ударом на здравље њених грађана.

“Ја сам тада из донација обезбјеђивао кисеоник и то се увијек може провјерити. У том моменту је 200 пацијената било на респираторима и дјелимичном кориштењу кисеоника, а у сат времена смо га успјели доставити на Клинички центар”, навео је премијер Српске.

Вишковић је истакао да му сатисфакцију даје чињеница да је Влада Српске у стресним ситуацијама праворемено одреаговала, без обзира на негативне коментаре појединаца.

Када је ријеч о раду министарстава у Влади Српске, Вишковић је истакао да нека министарства нису предмет јавног интересовања, док су друга готово свакодневно на удару јавности, због динамике и активности које морају спроводити.

“Динамика је различита. На примјер, у пољопривреди имате елементарне непогоде које носе низ проблема са којима се морају суочити и грађани који, наравно, онда буду незадовољни и стално се нешто дешава, али мислим да је све до човјека, односно до онога ко управља и руководи. Ја сам научио да је појединац кључ функционисања било којег посла”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да су све битне одлуке на републичком нивоу доношене у договору и координацији са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, који је и лидер СНСД-а.

“Тако се ради у региону, да лидери странке која је дала мандат Влади и премијеру саопштавају јавности одлуке које су заједно донијели, док Влада то оперативно припрема за Скупштину. Увијек смо имали договор и поштујем ту хијерархију”, рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана