Вишковић: Спољнотрговинска размјена прије епидемије биљежила сталан раст

Srna
Вишковић: Спољнотрговинска размјена прије епидемије биљежила сталан раст

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је спољнотрговинска размјена између Српске и Чешке, прије појаве пандемије вируса корона, биљежила константан раст, али да је епидемија имала негативан ефекат на спољнотрговинску размјену, као и на привредну и економску сарадњу.

Вишковић је на данашњем састанку у Бањалуци са амбасадором Чешке у БиХ Иваном Хлавсовом нагласио да је досадашња сарадња Чешке и Републике Српске била добра и успјешна.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске отворена и да стоји на располагању свакој доброј пословној иницијативи, те да је спремна да подржи улагања инвеститора у Републику Српску.

Вишковић је изразио захвалност за донације Чешке здравственом систему Републике Српске током пандемије изазване вирусом корона, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Саговорници су оцијенили да искуства у спровођењу пројеката у области животног окружења и здравственог сектора пружају добру основу да се са овим пројектима настави, али и да се приступи реализацији заједничких пројеката у другим областима.

Хлавсова, којој је ово била наступна посјета, поручила је да су чешка предузећа из ИТ сектора исказала заинтересованост за сарадњу са домаћим предузећима из области информационих технологија.

Према њеним ријечима, пандемија је имала негативне ефекте на економију и привреду, али постоји опредијељеност чешких привредника, посебно у трговачкој области, за пословање у Републици Српској.

Саговорници су разговарали о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској и мјерама за заштиту грађана с циљем спречавања ширења болести изазване вирусом корона, као и о мјерама за ублажавање негативних посљедица пандемије на привреду Републике Српске.

На састанку је истакнута неопходност поштовања прописаних мјера и препорука како би се у што већој мјери утицало на смањење броја обољелих, очување јавног здравља и здравственог система.

Вишковић и Хлавсова су сагласни да је Република Српска опредијељена за европске интеграције, а да је Чешка спремна да на том путу пружи стручну подршку и помоћ Српској и Федерацији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана