Вишковић: Сазрело вријеме да се иде ка иницијативи "Отворени Балкан"

Срна
Вишковић: Сазрело вријеме да се иде ка иницијативи "Отворени Балкан"

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован сматра да је сазрело вријеме да се и у Федерацији БиХ разумију поруке привредника и да у неком периоду БиХ иде према "Отвореном Балкану" јер то убрзава проток људи и робе.

"Привреда у оба ентитета је сагласна, траже да се БиХ придружи иницијативи "Отворени Балкан"", истакао је Вишковић.

Он је напоменуо да "Отворени Балкан" није против ЕУ већ је на неки начин приближавање процедурама Уније, те да се не стагнира док се чека улазак.

"Морамо, као одговорна власт, омогућити привредницима да робу понуде на нека друга тржишта и да што безболније пробродимо кризу", рекао је Вишковић за РТРС.

Он је напоменуо да постоје миграција, помијерање становништва, али да тога има и у другим земљама.

Вишковић је нагласио и како не морају да буду стране инвестиције по сваку цијену, као ни страни инвеститор који ће исплаћивати минималну плату.

"Нама су потребни привредни субјекти који ће инвестирати, запослити и обезбиједити да радник може ту да живи са својом породицом", рекао је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да је важна порука данас отишла из Бањалуке, гдје је одржана заједничка сједница влада Републике Српске и Федерације БиХ, а то је да су били за једним столом и разговарали.

"Настављамо сарадњу и биће ми драго да дођемо у ФБиХ, гдје /федерални премијер Нермин/ Никшић одлучи, и да на исти начин разговарамо као данас у Бањалуци, без оптерећења и тензија. Увијек ће на столу бити теме о којима можемо наћи заједнички договор. Будућност је у нашем договору", нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, странци треба да разумију да је будућност БиХ на нама.

 

Вишковић: Одлуке двије Владе треба да донесу корист свима на овим просторима

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да одлуке влада Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ треба да донесу одређене користи за све на овим просторима, да се унаприједи привредни амбијент и заустави одлазак младих.

Вишковић је рекао да је на данашњој заједничкој сједници влада Републике Српске и ФБиХ било седам усаглашених закључака из различитих ресора, образовања, саобраћаја, рада, министарства унутрашњих послова, екологије, пољопривреде.

Он је додао да то не значи да нису могло још да усагласе, али је била намјера да прва сједница пошаље поруку да у БиХ, ако се жели градити будућност, морамо да се разговара и поштује.

"Има доста отворених питања о којима треба да се разговара, о заједничким пројектима, о краткорочним мјерама које могу да поспјеше наш привредни амбијент, заштите домаћу производњу", рекао је Вишковић за РТРС.

Он сматра да би Савјет министара требало да прати усаглашен договор двије владе, те да не очекује да може бити препрека.

"Најважније је да ми разговарамо и тражимо најбоља рјешења", рекао је Вишковић и захвалио федералном премијеру Нермин Никшић што је брзо одговорио на његов позив и прихватио иницијативу да се одржи заједничка сједница влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана